Románia

2022.02.23. 16:36

Kiriákosz Micotákisz: Oroszország revizionista akciói veszélyeztetik a globális biztonságot

Agerpres

 

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt fogadta szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő. A felek elsősorban az euroatlanti térség biztonságáról és az EU keleti szomszédságában megnövekedett feszültségekről tárgyaltak - számolt be közleményében az elnöki hivatal. E szerint a találkozón a román államfő és a görög miniszterelnök megerősítették, hogy határozottan kiállnak Ukrajna területi épsége mellett, és elítélték Oroszországnak a nemzetközi joggal, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásával ellentétes akcióit.

 

A találkozó utáni sajtónyilatkozatában Kiriákosz Micotákisz bírálta Oroszországot, amiért elismerte a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségét, és csapatokat küldött Ukrajna területére. Ezt revizionista lépésnek nevezte, amely szerinte veszélyezteti a globális biztonságot és stabilitást. Hangsúlyozta, hogy a görög diplomáciának alapelve az országok területi épségének, szuverenitásának és függetlenségének tiszteletben tartása. Kiriákosz Micotákisz elmondta, Görögországot azért is nyugtalanítják a kelet-ukrajnai fejlemények, mert a térségben egy görög közösség is él, amellyel az aténi külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll. "Mi európaiak nagyon jól tudjuk, hogy az erőszak és az instabilitás soha nem vezetett jóra" - jelentette ki.

 

Beszámolt arról is, hogy a görög kormány gondoskodott az ország folyamatos és biztonságos gázellátásról. Szerinte az ukrán-orosz válságnak három tanulsága van: Európa nem késlekedhet a zöldenergiára való átállással, a tagállamoknak támogatniuk kell a rászoruló energiafogyasztókat, és egyre sürgősebbé vált az EU stratégiai-katonai autonómiájának a megvitatása. Szerdán Nicolae Ciucă kormányfő is fogadta hivatalában Kiriákosz Micotákiszt. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón a két miniszterelnök kiállt Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett, és elítélte a szakadár kelet-ukrajnai régiók orosz elismerését. Nicolae Ciucă elmondta, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez szükséges lépések további összehangolásáról, és az Oroszország elleni megfelelő válaszlépésekről tárgyalt hivatali kollégájával. "Jelentősek a diplomáciai erőfeszítések, amelyeket Románia és Görögország minden lehetséges formában és eszközzel támogat" - mondta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában