Románia

2022.02.16. 12:17

Aurescu: 15 fős személyzettel működik Románia kijevi nagykövetsége

Bogdan Aurescu

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Románia kijevi nagykövetsége "teljes mértékben működőképes" azzal a 15 fős személyzettel, amely jelenleg szolgálatot teljesít ott - jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter. A tárcavezetőt meghallgatásra hívta szerdára a parlament két házának összevont külpolitikai bizottsága a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetével kapcsolatban.

 

A miniszter elmondta, Románia kijevi diplomáciai képviseletén 15 fős személyzet teljesít jelenleg szolgálatot, így a nagykövetség "teljes mértékben működőképes". A nem létfontosságú személyzet egy részét rendelték haza - ez két személyt jelent -, és egyelőre nem indokolt a személyzet további csökkentése. Az uniós tagországok ezen a téren is összehangolják az intézkedéseiket - mondta.

 

Aurescu hozzátette, emellett lezárult a román diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak hazaszállítása is. Ez az intézkedés a kijevi nagykövetséget, illetve az odesszai főkonzulátust érintette, az aknaszlatinai és a csernovici konzulátust nem, utóbbi régiókban jobb a biztonsági helyzet.

 

A román külügyminisztérium február 12-én jelentette be, hogy elrendelte a nem létfontosságú személyzet kivonását az ukrajnai diplomáciai képviseletről és a konzuli hivatalok egy részéből. Közölték azt is, hogy meghozták a szükséges intézkedéseket a diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak "önkéntes alapon" történő hazaszállítására, és "nyomatékosan javasolták" a román állampolgároknak, hogy az ukrajnai biztonsági helyzet alakulása miatt kerüljék az országba való utazást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában