Románia

2022.01.27. 13:52

Titus Corlăţean lett az EJEB bíráinak megválasztásával megbízott bizottság elnöke

Forrás: Agerpres

Agerpres

 

Titus Corlăţean szenátort választották az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráinak megválasztásával foglalkozó bizottsága elnökévé - közölte a szenátus.

Titus Corlăţean megválasztása az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése rendes ülésszakának első szakaszában történt, amely Strasbourgban, illetve online zajlik január 24-e és 28-a között.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit kiválasztó bizottságnak az a feladata, hogy az egyes tagállamok által javasolt 3 jelöltet meghallgatja, kiértékeli, majd zárt ajtók mögött megvitatja a jelöléseket. Ezt követően elküldi az általa javasolt személyek listáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, amely ennek figyelembevételével választja ki az EJEB leendő tagjait.

Az EJEB bíráinak mandátuma 9 év, a bizottság belső szabályzata szerint erkölcsileg feddhetetlen, nagy szakmai tekintéllyel rendelkező ember foglalhatja el ezt a tisztséget.

Az EJEB bíráit kinevező testület 20 tagból és 20 helyettes tagból áll, akik mind magas jogi képzettséggel és nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A bizottság tagjait az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének bürója nevezi ki a Közgyűlés öt politikai frakciójának javaslata alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában