Románia

2022.01.20. 14:05

FRISSÍTVE | Arafat: Az oltás jelenti a megoldást a Covid-19 súlyos lefolyásának elkerülésére

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre - jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

Kedden tanúi voltunk az esetszámok megduplázódásának, 8000-ről 16.000-re nőtt az új fertőzések száma, majd az ezt követő két napon néhány százzal, ezerrel emelkedett az esetek száma. Ez azt mutatja, hogy egyre többen fertőződnek meg, nem stabilizálódott még a helyzet, nem értük el a platót, és akár még gyorsabb ütemű növekedésre is számíthatunk. Ha az esetek száma nagyon nagy lesz, komolyabb nyomás nehezedhet az egészségügyre is - fogalmazott Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében minden intézkedést meg kell tenni a fertőzések megelőzésére és korlátozására. A fertőzés tüneteit mutató személyek minél korábban teszteljék magukat, és addig is maradjanak otthon, ne menjenek munkába, ne használják a tömegközlekedési eszközöket - tette hozzá a DSU vezetője.

 

FRISSÍTÉS

 

A 24 óra alatt elvégzett koronavírustesztek 24,20 százaléka pozitív lett - jelentette ki csütörtökön a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

Raed Arafat sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a pozitív tesztek aránya napról napra nő, azonban a fertőzés nyomán kórházba kerülő és intenzív terápiára szoruló páciensek számának növekedési üteme lassúbb. Ez azzal magyarázható, hogy az omikron-variáns kisebb számban idéz elő súlyos lefolyású betegséget - mondta.

Egy hét alatt százzal emelkedett az intenzív osztályon kezelt betegek száma: míg január 13-án 441 páciens szorult intenzív terápiás ellátásra, csütörtökön már 547 - mutatott még rá Arafat.

*

Továbbra is az oltás nyújtja a legbiztosabb védelmet a Covid-19 súlyos lefolyása és a fertőzés okozta halálozás ellen - hangsúlyozta csütörtökön Raed Arafat.

A katasztrófavédelem vezetője egy sajtótájékoztatón rámutatott, az elmúlt 24 órában koronavírusban elhunyt fiatal személyek egyike sem volt beoltva. Hozzátette, az intenzív osztályon elhunytak nagy többsége oltatlan.

"Továbbra is az oltás jelenti a megoldást a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés, az intenzív osztályra kerülés és főleg a fertőzés okozta halálozás elkerülésére" - nyomatékosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában