Korszerűsítés

2021.12.10. 16:53

Harminckét F-16-os vadászgép beszerzéséhez kérte a parlament előzetes jóváhagyását

Forrás: g4media.ro

Agerpres

A parlament előzetes jóváhagyását kérte Vasile Dîncu védelmi miniszter ahhoz, hogy Románia 32 darab F-16-os vadászgépet vásároljon a norvég kormánytól, és egy javakból és szolgáltatásokból álló csomagot az Amerikai Egyesült Államok kormányától.

A képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága pénteken elemezte ki a védelmi miniszter igénylését, majd továbbította azt a két ház védelmi bizottságának.

A vadászgépek beszerzését a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) által jóváhagyott program, A légvédelmi erők többfunkciós repülője elnevezésű projekt írja elő, amely szerint a román légvédelemnek legalább három, egyenként 16 vadászgépből álló repülőrajjal kell rendelkeznie.

A védelmi minisztérium ennek alapján úgy döntött, hogy a norvég királyi légierő tulajdonában lévő fölöslegből 32 darab F-16-os vadászgépet vásárol, a repülőgépek korszerűsítéséhez szükséges logisztikai alapokat és speciális felszerelést pedig az Egyesült Államok kormányától szerzi be.

A tranzakció becsült értéke 454 millió euró áfa nélkül, ebből a Norvégiából érkező gépek 354 millió euróba kerülnek, az Egyesült Államoktól beszerzendő csomag értéke pedig 100 millió eurót tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában