Útviszonyok

2021.12.13. 19:01

A hideg időszak veszélyeire figyelmeztet a közlekedésrendészet

A Bihar megyei közlekedésrendészet felhívja a járművezetők figyelmét azokra a veszélyekre, melyekkel útjuk során találkozhatnak a hideg időszakban.

Forrás: index.hu

BN-összeállítás

 

A közlekedésrendészet munkatársai emlékeztetik a járművezetőket, hogy nedves útviszonyok esetében higgadtan vezessenek, kerüljék a jármű hirtelen irányváltoztatását. Szintén elengedhetetlen, hogy alacsony sebességgel, folyamatosan az útviszonyokhoz igazodva vezessenek, és minden egyes manővert csak alapos körültekintés után hajtsanak végre. Ha az eső miatt a jármű tükrében korlátozott a láthatóság, a többi járművezető által használt lámpákra figyelve csökkenthető a nem biztonságos irányváltoztatás okozta balesetek kockázata. Ezért a közlekedésrendészet azt ajánlja, hogy a jármű tompított fényszóróit nappal minden útkategória esetében kapcsolják be, nem csak azokon, amelyeken ez a törvény szerint kötelező. Ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani az autó szélvédő-, ablakszellőztető- és ködmentesítő rendszerére is, amelynek tökéletesen kell működnie.


Egy másik jelenség, amellyel a járművezetőknek ezekben a napokban szembe kell nézniük, a köd. Meg kell jegyezni, hogy ilyen időjárási körülmények között minden járművezetőnek törvény szerint kötelező a tompított fények és a ködlámpák használata (ha a jármű rendelkezik utóbbival). A biztonság növelése érdekében a járművek közötti vezetési távolságot is növelni kell. „Rossz időjárási körülmények között fokozottan figyeljenek a gyalogosokra! Hiszen ők általában kevésbé óvatosak, esernyők alá bújnak, nem néznek körül, és kevesebb elővigyázatosságot tanúsítanak az átkeléskor!” – írják. A gyalogosoknak azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint kerüljék az úttesten való közlekedést, különösen sötétedés után és rossz látási viszonyok között, felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy csak akkor keljenek át az úttesten, ha meggyőződtek ennek biztonságosságáról, szem előtt tartva, hogy nedves vagy csúszós útviszonyok esetén a járművek féktávolsága jelentősen megnő.


A közlekedésrendészet jó utat kíván mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában