Megbízás

2021.11.15. 17:10

Kinevezte a szenátus az ICR új vezetőségét

Fotó: g4media.ro

Kinevezte hétfőn a szenátus a Román Kulturális Intézet (ICR) új vezetőségét. Az új elnök Liviu Jicman lett, az alelnöki tisztségeket Mirel Taloş és Weinberger Attila töltheti be. Emellett a 14 vezetőtanácsi tagot is megválasztották.

A szenátus ülése fizikai jelenléttel zajlott, az ICR új vezetőségét titkos, golyós szavazással választották meg.

A plenáris ülés előtt a felsőház külügyi és a kulturális szakbizottságai meghallgatták a jelölteket.

Az ICR elnöki tisztségére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt Liviu Jicman 81 támogató voksot kapott, és 36-an szavaztak ellene. További jelöltek voltak: Andrei Novac (a Romániai Írószövetség jelöltje) és George Pleşu (a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje).

Az alelnöki tisztségre a PSD által jelölt Mirel Taloşt 90 támogató és hét ellenszavazattal, az RMDSZ jelöltjét, Weinberger Attilát 80 támogató és 14 ellenszavazattal választották meg.

A parlamenti frakciók által jelölt és megválasztott vezetőtanácsi tagok: Gabriela Alexandrescu (PNL), Demeter András (RMDSZ), Andrei Dîrlău (AUR), Dragoş Neamu (USR), Emil Pantelimon (PNL), Dumitru Preda és Valeriu Şuşnea (PSD).

Az alkotói szervezetek által jelölt és megválasztott vezetőtanácsi tagok: Benoni Ioan Cărmăzan, Aurelia Corbeanu, Damian Dumitru, Petru Lucaci, Ileana Tureanu, Ulpiu Vlad és Răzvan Voncu.

A 2003/356-os törvény értelmében a Román Kulturális Intézet autonóm közigazgatási hatóságként működik, jogi személyiséggel rendelkezik, és parlamenti ellenőrzés alatt áll.

Az intézetet egy miniszteri rangú elnök vezeti, akinek munkáját két államtitkári rangú alelnök segíti. Valamennyiüket a szenátus nevezi ki, illetve mentheti fel a tisztségből az ülésen jelen lévő szenátorok többségének szavazatával.

Az igazgatótanács tagjainak megbízása négy évre szól és meghosszabbítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában