Felhívás

2021.10.05. 12:12

Tiltakozik az UNOPA

Fotó: radioresita.ro

A HIV-fertőzöttek és AIDS-es betegek országos érdekvédelmi szervezete, az UNOPA felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják felül azt a rendeletet, amely értelmében 30 napra elhalasztják a nem életbevágóan fontos kórházi beutalásokat, műtéteket és orvosi kivizsgálásokat.

Az UNOPA keddi közleménye értelmében a HIV-fertőzötteknek néha azonnali kórházi elhelyezésre van szükségük, még akkor is, ha a jogszabályok értelmében nem minősíthetők rendkívül sürgős eseteknek.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője hétfő este jelentette be, hogy rendeletet adnak ki, amely alapján felfüggesztik harminc napra a nem sürgősségi esetnek minősülő kórházi beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és vizsgálatokat.

Az UNOPA azzal érvel, hogy a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek esetében néhány hét leforgása alatt beállhat a halál, amennyiben nem részesülnek azonnali és megfelelő kivizsgálásban és kezelésben probléma esetén.

„Kétségbeesett felhívást intézünk minden felelős döntéshozóhoz, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ne áldozzák fel a világjárvány oltárán. Az összetett kórkép miatt az AIDS-beteg kivizsgálása és kezelése nem végezhető otthon vagy járóbeteg-ellátásban, sok olyan helyzet van, amikor kórházi kezelésre van szükség. A fekvőbeteg-ellátáshoz való hozzáférés teljes elzárása azt jelenti, hogy halálra ítélünk néhányat közülük” – idézi az UNOPA közleménye Iulian Petre ügyvezető igazgatót.

A hivatalos adatok szerint Romániában 2021. június 30-án 17.012 HIV-fertőzött személy volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában