vezetők ülése

2021.10.21. 16:15

Klaus Iohannis részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint az uniós vezetők ülésének témái között szerepel a járványhelyzet összehangolt kezelése, a digitális transzformáció, a növekvő energiaárak, a migráció kérdése, az uniós kereskedelempolitika, valamint a külkapcsolatok, különös tekintettel az Európa-Ázsia csúcstalálkozóra (ASEM), a keleti partnerség csúcstalálkozójára, valamint az éghajlat-változási keretegyezmény feleinek konferenciájára, illetve a biológiai sokféleség egyezmény részes feleinek konferenciájára.

Az ülés előkészítéseként, hétfőn Klaus Iohannis távértekezleten vett részt az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, a Litván Köztársaság elnökével, valamint Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnökével. Az egyeztetésen a román államfő hangsúlyozta, hogy a koronavírusos megbetegedések magas száma miatt egészségügyi válsághelyzet alakult ki Romániában, ami elsősorban az alacsony átoltottság számlájára írható. Elmondta azt is, hogy Románia aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, és megköszönte a támogatást a segítséget nyújtó államoknak.

Az energiahelyzetről az elnök elmondta, az energiaárak jelentős emelkedése komoly aggodalomra ad okot Románia számára, hiszen ezt kihat mind a polgárokra, mind a vállalkozásokra és különösen a kiszolgáltatott fogyasztókra. Mint megjegyezte, rövidtávon mielőbb hatékony megoldásokra van szükség, mivel az energiaválság súlyos hatásait valamennyi EU-tagország megérzi majd, ugyanakkor közép- és hosszú távú megoldásokra is szükség van az energiaágazat és a közös energiapiac rendszerszintű problémáinak felszámolása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában