Kormányhatározat

2021.10.11. 14:39

FRSSÍTVE l A kormány a szükségleteik szerint utalt ki pénzt az önkormányzatoknak

Premierul Florin Citu sustine un briefing de presa cu privire la Programul national de investitii "Anghel Saligny", vineri, 3 septembrie 2021, la sediul Guvernului din Bucuresti. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Fotó: digi24.ro

FRISSÍTÉS

16.43 óra – A Szociáldemokrata Párt (PSD) bűnvádi feljelentést tett a Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet ellen a kormány tartaléklapjából kiutalt összegek szétosztásának módja miatt – jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu pártelnök.

A politikus szerint a települések költségvetésének kiegészítését törvény szabályozza, amit azonban nem vett figyelembe a kormány az összeg szétosztásakor, így a PSD bűnvádi feljelentést tett a kabinet ellen. A PSD-elnök a Gorj megyei Motrut említette példaként, amely a nehéz helyzetben levő, támogatásra szoruló települések listáján szerepel, mégis 'nulla lejt kapott'.

Arra az újságírói kérdésre, hogy pártja az országos korrupcióellenes ügyészségen vagy a legfőbb ügyészségen panaszolta-e be a kormányt, Ciolacu azt felelte, az ország minden PSD-s polgármestere a közigazgatási bírósághoz tartozó ügyészségen fog feljelentést tenni.

A PSD elnöke a Nemzeti Liberális Párt vezetőjéről, Florin Cîţuról elmondta, hogy nem lát esélyt vele a párbeszédre azok után, hogy „megsértette” a szociáldemokrata párti elöljárókat. „Sajnálom, de nem tudok ilyen politikussal kommunikálni” – mondta Ciolacu.


A kormány a szükségleteik szerint utalt ki pénzt az önkormányzatoknak a tartalékalapból – jelentette ki hétfőn az ügyvivő miniszterelnök.

Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a fejlesztési támogatásokat politikai kritériumok alapján kapták meg a települések.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten elfogadott kormányhatározat tervezetét a fejlesztési minisztérium terjesztette elő, és a pénzügyminisztérium biztosította az összegeket. A támogatások átutalásának kritériumai pedig mindig szerepelnek abban az értesítőben, amelyet a prefektúrák küldenek a polgármesteri hivataloknak.

Az ügyvivő miniszterelnök közölte, hogy az önkormányzatok összesen 11 milliárd lejes támogatást kértek, és a kormány egymilliárd lejt hagyott jóvá. Megemlítette azt is, hogy a költségvetés kiigazításakor a Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármesterei által irányított települések kapták a legtöbb pénzt, mert ezeknek az önkormányzatai „gyengén teljesítenek” és segítségre szorulnak. „Jó lenne véget vetni a kétszínűségnek” – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában