Kormányválság

2021.09.28. 14:30

Stelian Ion: Szükség van az alkotmánybíróság valódi reformjára

Fotó: alephnews.ro

Stelian Ion volt igazságügyi miniszter szerint azért húzódott el az alkotmánybíróság döntése az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványáról, mert a taláros testület nem akarta áthúzni a kormányfőnek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusával kapcsolatos politikai számításait. Szerinte elérkezett az ideje az alkotmánybíróság valós megreformálásának.

Keddi Facebook-bejegyzésében a politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament nem szavazhatott a bizalmatlansági indítványról, mert meg kellett várnia a taláros testület döntését. Az alkotmánybíróság pedig csak kedden, „több mint 20 elvesztegetett nap után” mondta ki, hogy a bizalmatlansági indítványt meg kell vitatni, holott Stelian Ion szerint ezt megtehette volna korábban is. „Florin Cîţu azért is reális veszélyt jelent a demokráciára, mert állami intézményeket is felhasznált annak érdekében, hogy átvegye a PNL irányítását és miniszterelnök maradjon. Itt az ideje, hogy távozzon a kormány éléről” - olvasható a volt miniszter a bejegyzésében.

Stelian Ion szerint az alkotmánybíróságnak gyorsan kellett volna döntenie, hogy ne akadályozza meg a bizalmatlansági indítvány parlamenti lebonyolítását.

„Ezért van szükség az alkotmánybíróság valódi reformjára, hogy minimálissá váljon a politikai befolyás, és az alkotmánybírák ne az egyéneket, hanem az eseteket vizsgálják” – vélekedett a volt tárcavezető.

Stelian Ion ezzel arra reagált, hogy az alkotmánybíróság kedden egyöntetű döntéssel befogadta Florin Cîţu miniszterelnök beadványát, megállapítva, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány. Az alkotmánybíróság határozata értelmében ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában