Áremelkedés

2021.09.23. 15:25

A parlamenti bizottság elé várják Florin Cîţut

Fotó: digi24.ro

Hétfőn 13 órára az energiaárak jelentős emelkedésének okait kivizsgáló parlamenti bizottság elé várják Florin Cîţu kormányfőt – közölte csütörtökön a parlamenti testület elnöke, Daniel Zamfir.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora egy online rendezvényen bejelentette, hogy a későbbiekben Virgil Popescu energiaügyi minisztert is meghívják a bizottság ülésére.

Daniel Zamfir szerint az idő sürget, mert már havazott Romániában, a kormány pedig még mindig nem döntötte el, hogyan óvják meg a rászoruló fogyasztókat az energiaárak emelkedésétől. Emlékeztetett arra, hogy Florin Cîţu és Virgil Popescu egymásnak ellentmondóan nyilatkozott az árak korlátozásáról.

„Az áraknak márpedig egy korlátozott időre, hat hónapra felső határt kell szabni, ahogyan mi javasoltuk a törvénytervezetünkben. Ezt azonnal meg kell tenni, hogy a románok mielőtt élvezhessék ennek a törvénynek a hatását” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Daniel Zamfir azt mondta: a kormánynak nincs elképzelése az áremelkedések valós kompenzálására, a számlakifizetések támogatása pedig nem állítja meg az energia drágulását. „Sőt, árt a gazdaságnak, mert inflációt gerjeszt” – jegyezte meg.

A szenátor sérelmezte, hogy a kormány érintetlenül hagyja az energiatermelők „eszméletlenül nagy” profitját. Szerinte az áremelkedés hátterében nem a vállalatok termelési költségének növekedése, hanem „a szén-dioxid-kibocsátási bizonylatok körüli pénzügyi spekuláció” áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában