Védettségi igazolás

2021.08.16. 08:00

Hamis igazolásokkal a reptéren

BN-összeállítás

Az utóbbi időben több alkalommal is előfordult, hogy hamis koronavírus elleni védettségi igazolásokat mutattak fel az utasok Nagyvárad repterén annak reményében, hogy így nem kell karanténba vonulniuk – adta hírül a nagyváradi határrendészet. Jelenleg hat személy ellen folyik eljárás okirathamisításért, illetve hamis iratok használata miatt. Az illetők a Londra – Stansted reptérről érkeztek, a hamis iratokkal pedig azért próbálkozhattak meg, mert a Delta variáns ottani magas fokú terjedése miatt Nagy-Britannia vörös zónának számít.

A határátlépéseknél, így a reptéren is, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) alkalmazottai végzik az ellenőrzéseket, de július elseje óta a határrendészek is megvizsgálják az iratokat, kiemelten figyelve arra, hogy beazonosítsák a hamisítványokat. Az oltottságot vagy a COVID-19-ből való felgyógyulást igazoló iratok hamisítása, illetve a hamisított dokumentumok tudatos felhasználása bűncselekménynek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – hívja fel a figyelmet a nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség.

A határrendészet azt javasolja a Romániába beutazni készülőknek, hogy ha járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országból érkeznek, hivatalos forrásokból tájékozódjanak a beutazási feltételekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában