roncsprogram

2021.05.20. 17:01

Tánczos B.: Több mint 155 ezer személy regisztrált a háztartási gépek roncsprogramjára

Több mint 155 ezer személy regisztrált a háztartási gépek roncsprogramjára, amelyre csütörtökön éjfélig lehet iratkozni – jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna emlékeztetett: péntektől lesz lehetőség arra, hogy a regisztráltak vouchereket kérjenek az első három háztartásigép-kategóriára: mosó- és mosogatógépre, illetve hűtőszekrényekre vagy -ládákra. A miniszter elmondta: az első kategóriára 30 millió lejt különítettek el, ez nagyjából 70 ezer vásárlási utalványra elég.

A háztartási gépek roncsprogramja május 14-én indult – az első hetet a regisztrációra szánták. A vouchereket kategóriánként 14 napig (vagy a pénzkeret kimerüléséig) lehet kérni, és 15 napos határidővel kell felhasználni.

Az idei program szabályzata szerint a felhasználói fiókokat május 20-áig, csütörtök éjfélig lehet létrehozni a Környezetvédelmi Alap (AFM) platformján, ezt követően pedig lehetővé válik az utalványok kiválasztása a következő ütemterv szerint: május 21-e és június 3-a között mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre, mélyhűtőkre, június 4-e és 17-e között televíziókra, laptopokra és táblagépekre, június 18-a és július elseje között klímaberendezésekre, ruhaszárító-gépekre és porszívókra.

A háztartási gépek roncsprogramja május 14-én startolt rekordnagyságú, 75 millió lej költségvetéssel, amely csaknem kétszer annyi, mint a 2019-ben kiutalt 40 millió lej.

Idén is kilenc termékre lehet támogatást igényelni, a következőképpen:

* 400 lej mosógépekre (akár szárítóval rendelkezőkre is), amelyek legalább a C energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

* 400 lej mosogatógépekre, amelyek legalább a D energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

* 400 lej klímaberendezésekre (akár a hordozható változatokra is), amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;

* 400 lej hűtőszekrényekre, fagyasztókra, hűtőládákra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

* 400 lej televíziókra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

* 400 lej ruhaszárítógépekre, amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;

* 200 lej porszívókra, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh;

* 500 lej laptopokra;

* 300 lej táblagépekre.

Egy használt háztartási gépet ugyanabba a termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a ruhaszárítók és a mosogatógépek, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A laptopokra és táblagépekre fordítható utalványért pedig régi számítógépet vagy a programban szereplő más háztartási gépet kell leadni, nem pedig laptopot vagy táblagépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában