Románia

2021.05.05. 16:34

Cîţu: Az éttermek teljes megnyitása a beoltottak előtt csak javaslat

Az éttermek teljes kapacitással való megnyitása a beoltott vendégek előtt egyelőre csak javaslat, amelyet pénteken fog megvitatni a minisztériumközi tanács – jelentette ki szerdán a miniszterelnök, hozzátéve, minden ország próbálja motiválni lakosságát a koronavírus elleni oltás felvételére.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Florin Cîţutól megkérdezték az újságírók, nem minősülne-e diszkriminációnak az általa kilátásba helyezett intézkedés. Válaszában a kormányfő rámutatott, az éttermek teljes megnyitása a beoltottak előtt egyelőre javaslat, amelyet pénteken tárgyalnak meg az érintett miniszterek.

„Minden országban igyekeznek motiválni a lakosságot az oltás felvételére. Németország is ezt a modellt alkalmazza. Ha Németországban nem jelent problémát az, hogy a beoltottak kedvezményekben részesülnek, akkor szerintem nálunk is rendben kell hogy legyen ez. Végső soron az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy megszabaduljunk a járványtól” – mutatott rá a miniszterelnök.

Florin Cîţu miniszterelnök javaslatot tett arra, hogy azokban az irodákban, amelyekben csak beoltottak dolgoznak, ne legyen kötelező a védőmaszk viselése.

Erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a kormányfő, amikor arról kérdezték, milyen ösztönző intézkedéseket terveznek bevezetni a koronavírus elleni oltási kampány felpörgetése érdekében. „A legjobb ösztönzés a normalitáshoz való visszatérés, a maszk nélküli élet, amelyben szabadon mozoghatunk, bármikor, bármerre. Ez a legjobb ösztönzés, nem hiszem, hogy szükség lenne ennél többre” – fogalmazott. Hozzátette, miután az oltási kampány keretében lehetővé tették a cégek számára, hogy saját telephelyükön immunizálják alkalmazottaikat, előterjesztett egy olyan javaslatot, miszerint azokban a céghelyiségekben, irodákban, amelyekben csak beoltottak dogoznak, megszüntetik a maszkviselési kötelezettséget. A javaslatot még meg kell vitatnia a minisztériumközi tanácsnak, és amennyiben zöld utat kap, június 1-jétől alkalmaznák.

A miniszterelnök azt javasolta a tárcaközi bizottságnak, hogy június elsejétől engedélyezzék a magánrendezvényeket beoltott személyek részvételével.

A Victoria-palotában szerdán tartott sajtótájékoztatóján az újságírók arról kérdezték, mikor lehet majd ismét magánrendezvényeket szervezni. 'Amikor beoltjuk magunkat. Ez megint egy olyan javaslat, amelyet a pénteken összeülő tárcaközi bizottság elé terjesztek, éspedig hogy kizárólag beoltott személyek vehessenek részt a magánrendezvényeken' – válaszolta a kormányfő. Hozzátette, a nyitás időpontja június elseje lehet, addig meg kell adni az embereknek az esélyt és az időt, hogy felvegyék az oltást.

Azt is leszögezte, ha a beoltottak száma nem éri el az 5 milliót június 1-jéig, nem szüntetik meg a korlátozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában