Aktuálpolitika

2021.01.25. 17:38

Cîţu: Idén nyolcmilliárd lejjel kerül többe a nyugdíjak kifizetése, mint tavaly

Idén nyolcmilliárd lejjel fog többe kerülni a nyugdíjak kifizetése, mint tavaly – közölte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök.

Ministrul Finantelor, Florin Citu participa la dezbaterea dintre reprezentantii organizatiilor patronale si cei ai guvernului, marti 10 decembrie 2019, la hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

A miniszterelnök leszögezte: a nyugdíjak növelése az inflációs rátával az érvényben lévő jogszabályok betartásával fog megtörténni.

Az idei büdzsében 0,8%-ot tesz ki a nyugdíjak múlt évi emeléséből származó nyolcmilliárd lejes plusz kiadás, és további 0,3%-ra (nagyjából hárommilliárd lejre) rúg a gyermekpénz 2020-as emelése – részletezte a miniszterelnök.

A koalíció elemzi, hogy miként kellene módosítani azt a két törvényt (az egységes bértörvényt és a nyugdíjtörvényt), amelyek fenntarthatósági problémát okoztak a román közpénzügyekben.

Meglátása szerint a közszférában nem politikai alapon kellene bért emelni, hanem világosan rögzített teljesítményarányosság szerint.

Azt mondta: addig is, amíg a módosításokra sor kerül, az idei költségvetés a jelenleg érvényben lévő jogszabályokra épül.

Borítóképünkön: Florin Cîţu

Címkék#nyugdíjak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában