exit poll

2020.12.06. 21:12

Bejutott az RMDSZ, fej-fej mellett a két nagy politikai erő

A Curs-Avangarde exit poll felmérése alapján minimális előnnyel a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a mai romániai parlamenti választásokat. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett, a harmadik az USR PLUS pártszövetség, a negyedik az RMDSZ lett. Negatív szenzáció, hogy bejuthat a parlamentbe egy szélsőségesen nacionalista román párt is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Összesen 18,2 millió embert vártak az urnák elé a vasárnapi romániai parlamenti választásokon. A kilenc óra után befutó adatok szerint a választásra jogosult polgárok 31,84 százaléka szavazott országszerte. Városi környezetben mintegy 3,1 millió, falusi környezetben pedig több mint 2,6 millió szavazatot adtak le. A Curs-Avangarde által a választások napján a szavazókörzeteknél történő lekérdezés alapján végzett, úgynevezett exit poll felmérések alapján a képviselőház esetében a PSD kapta a legtöbb szavazatot, a polgárok 30,5 százaléka voksolt rájuk, a második a PNL lett 29 százalékkal, a harmadik pedig az USR PLUS pártszövetség 15,9 százalékkal. Az RMDSZ a negyedik lett 5,7 százalékkal a felmérés szerint. Kedvezőtlen politikai fordulatnak értékelhető az, hogy a felmérés szerint bejuthat a képviselőházba és a szenátusba a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) elnevezésű szélsőségesen nacionalista formáció. Reménykedhet a képviselőházba való bejutásban a Pro Romania és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is, mindkét formációt öt százalékos eredménnyel mérte a közvéleménykutató intézet. A szenátusi listán az első helyen a PSD végzett 30,6 százalékkal, második lett a PNL 29,1 százalékkal, a harmadik az USR PLUS 16,4 százalékkal, a negyedik pedig az RMDSZ 5,7 százalékkal, míg a Pro Romania és a PMP öt-öt százalékon áll. Az exit poll eredmények utáni első nyilatkozataikban a három nagy párt vezetői arra kérték urnabiztosaikat, hogy figyeljenek nagyon oda a szavazatszámlásra. Fontos hangsúlyozni azt, hogy a felmérés nem tartalmazza a külhoni románok által leadott szavazatokat, ami módosíthatja a végeredményt, és számolni kell a felmérés hibahatárával is.

Részvételi arány

A részvételi arány tekintetében megállapítható, hogy az ország déli részén volt nagyobb a szavazókedv. Mehedinți megyében voltak a legszorgalmasabbak e tekintetben az emberek, itt 42,6 százalék, míg Olt és Teleorman megyében 37,6, százalékos volt a részvételi arány. Nagyon jól szerepelt Bihar (37,3), illetve Gorj (37,3) és Hargita (37,2) megye is. A sereghajtó Vaslui megye 23,5, Iași 26,7 és Ialomita 26,2 százalékkal. Bukarestben 31,1 százalékos volt a részvétel.

A magyar többségű, illetve jelentős magyar közösséggel rendelkező megyék a következőképpen szerepeltek: Kovásznában 31,1, Kolozsban 34, Marosban 31,8, Szatmárban 29,2, Szilágy megyében pedig 36,9 százalék volt a részvételi arány urnazáráskor.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában