Koronavírus

2020.10.01. 15:48

Frissítette Németország a kockázatot jelentő romániai megyék jegyzékét; Kolozs és Fehér megye is a listán

Frissítette Németország a járványügyi szempontból biztonsági kockázatot jelentő térségek jegyzékét, amelyre Kolozs és Fehér megye is felkerült – közölte a külügyminisztérium.

A border police officer checks vehicles at the last toll gate entering Spain from France, following an order from the Spanish government to set up controls at its land borders over coronavirus, in La Jonquera, Spain March 17, 2020. REUTERS/Nacho Doce

Fotó: NACHO DOCE

A tárca tájékoztatása szerint a főváros mellett jelenleg a következő megyék minősülnek kockázatot jelentő régióknak: Fehér, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui és Vâlcea.

Több megye ugyanakkor lekerült a listáról. Ezek a következők: Argeş (szeptember 16-án), Buzău (szeptember 9-én), Dâmboviţa (szeptember 16-án), Galac (szeptember 9-én), Gorj (szeptember 2-án), Ialomiţa (augusztus 20-án), Mehedinţi (augusztus 20-án), Neamţ (szeptember 2-án lekerült, de 16-án visszakerült a listára), Temes (augusztus 20-án) és Vrancea (szeptember 9-én).

A listán szereplő régiókból Németországba érkező személyeknek – állampolgárságtól függetlenül – 14 napig karanténba kell vonulniuk. A korábbi intézkedésekkel ellentétben október elsejétől kezdődően nem lehet már az országba érkezést megelőzően végzett negatív teszteredménnyel kiváltani a karantént. A legfrissebb intézkedéseknek megfelelően abban az esetben lehet 14 napnál korábban felfüggeszteni a karantént, ha az országba való érkezést követő 5. napon vagy később, az illető személy elvégez egy tesztet, és az negatív lesz. A tesztelés ingyen elvégezhető a családorvosnál vagy a helyi egészségügyi hatóságoknál az érkezéstől számított tíz napon belül.

A külügyi tárca figyelmeztet ugyanakkor, hogy mindez azokra a személyekre is vonatkozik, akik ugyan a listán nem szereplő romániai megyékből utaznak Németországba, de valamely kockázatos régiónak tekintett megyében szállnak fel a repülőgépre.

Bővebb tájékoztatás a 116.117-es telefonszámon kérhető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában