Tanterv

2020.09.08. 13:41

D. Kuleba: Csak 2023-tól vezetik be az ukrán nyelvű oktatást a román tannyelvű iskolákban

Csak 2023-tól vezetik be az ukrán nyelvű oktatást a román tannyelvű iskolákban – közölte kedden Bukarestben Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki bukaresti hivatalos látogatása alkalmával közös sajtóértekezletet tartott román hivatali kollégájával.

Az ukrán diplomácia vezetője szerint 'részletbemenő' tárgyalásokat folytattak Bogdan Aurescuval az ukrán nyelvtörvényt illetően. Hozzátette: a nyelvtörvény elfogadásakor a Velencei Bizottság megfogalmazott néhány észrevételt, amelyet az ukrán hatóságok figyelembe vettek, és a következőkben nem szándékoznak olyan módosításokat eszközölni, amely 'más országok érdekeit szolgálja'.

Kuleba leszögezte: az ország adminisztratív-területi elosztása 'kizárólag Ukrajna belügye', és ez ügyben egyetlen országtól sem fogadnak el 'leckéket'.

'Ez az átszervezés az Európai Unióval együttműködve, az európai normáknak és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával zajlik„- hangoztatta a miniszter a hivatalos fordítás szerint, és ebben a tekintetben 'semmilyen kötelességük nincs' más országokkal szemben.

Kuleba szerint Ukrajna 'nem problémaként, hanem lehetőségként' tekint a területén élő nemzeti kisebbségekre.

Bogdan Aurescu úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek ügye 'a két ország közötti párbeszéd napirendjén marad mindaddig, amíg tartós megoldást találnak'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában