Áradás

2020.06.19. 16:30

Átszakadt a Temes gátja

Forrás: observatordetimis.ro

Átszakadt pénteken Lugos alatt a Temes folyó gátja, az ár szintje 13 centiméterrel meghaladja a 2005-ös rekordértéket – tájékoztat a bánsági vízgazdálkodási igazgatóság.

A legutóbbi információk szerint a vízállás csökken.

A vízgazdálkodási igazgatóság szerint a Temes vízállása péntek reggel, három kilométerrel Lugos alatt, meghaladta a baloldali árvízvédelmi gát töltéskoronájának szintjét. Ilyen körülmények között, három óra elteltével, erózió útján, a gát két helyen átszakadt. Az egymástól mintegy száz méterre lévő, 30-30 méteres résen a mezőre ömlött a víz.

Elena Megherea, a Temes Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője arról számolt be, hogy a víz elöntött négy állatfarmot, ahonnan 22 embert és száz szarvasmarhát kimenekítettek.

Harmadfokú árvízriadó

Harmadfokú (piros színű) árvízriadót adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Temes és Krassó-Szörény megye három folyójának vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint június 20-án 9 óráig a Bisztra és a Poganis felső folyásán (Krassó-Szörény megye) gyors áradások következhetnek be, a vízszint megközelítheti vagy akár meg is haladhatja a védelmi szintet.

Árvíz lehet a Temes folyó felső, majd alsó folyásán is.

Pénteken átszakadt Lugos alatt a Temes folyó gátja, az áradás 13 centiméterrel meghaladta a 2005-ös rekordértéket – tájékoztatott a bánsági vízgazdálkodási igazgatóság közleménye.

A dokumentum szerint a Temes péntek reggel, három kilométerrel Lugos alatt meghaladta a baloldali árvízvédelmi gát töltéskoronájának szintjét. Ilyen körülmények között, három óra elteltével, az erózió miatt, a gát két harmincméteres szakaszon átszakadt. Az egymástól mintegy száz méterre lévő két résen a mezőre ömlött a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában