Javaslat

2020.03.27. 13:15

A helyhatósági választások elhalasztását javasolják

A júniusban esedékes helyhatósági választások elhalasztását javasolja az Állandó Választási Hatóság (AEP). Constantin-Florin Mituleţu-Buică elnök azt mondta, az általa vezetett intézmény javaslatot tesz arra, hogy a választásokat a szükségállapot megszűnésétől számított hat hónapon belül tartsák meg.

Az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva Mituleţu-Buică kifejtette, politikai döntésre van szükség a helyhatósági választásokkal kapcsolatban, mert ha ezeket rendes időben tartanák meg, rövidesen el kellene indítani az előkészítő eljárásokat.

Amennyiben június 28-án tartanák a választásokat – ahogyan arról szó volt az eddigi egyeztetéseken -, az AEP-nek április 13-án el kell kezdenie az előkészületeket. „A döntéshozó politikai szervek tudomására hoztuk, hogy ez esetben különféle kormányhatározatokra lenne szükség, többek között a választások költségvetésével, a választási naptárral, a választások dátumával kapcsolatban. Politikai döntésre van szükség arról, hogy megtartjuk-e vagy sem ezeket a választásokat” – fogalmazott.

Meglátása szerint jelen helyzetben „majdnem lehetetlen” lefolytatni a választási folyamat bizonyos eljárásait. „Aláírásokat kellene gyűjteni, össze kellene állítani a jelölési iratcsomókat, el kellene kezdeni a választási kampányt. Márpedig ha a szociális közeledés problémát jelent, ezeknek az eljárásoknak a nagy része nem folytatható le” – magyarázta, hozzátéve, emellett ugyanazokra az állami hatóságokra hárulnának április 13-ától a választások előkészítésével járó feladatok, amelyek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is fontos szerepet játszanak.

Mituleţu-Buică azt is elmondta, az AEP javaslatot tesz arra, hogy az önkormányzati választásokat a szükségállapot megszűnésétől számított hat hónapon belül tartsák meg.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában