Aktuálpolitika

2020.02.24. 16:21

Kvórumhiány miatt berekesztették a második Orban-kormány beiktatásáról dönteni hivatott parlamenti ülést

Kvórumhiány miatt berekesztette a második Orban-kormány beiktatásáról dönteni hivatott parlamenti ülést a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu.

A képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: a 465 parlamenti képviselőből mindössze 188-an voltak jelen a teremben.

„Mivel nincs meg a kvórum, az ülést berekesztem” – közölte Marcel Ciolacu.

A képviselőház és a szenátus közös házszabályzata értelmében a kormány beiktatásáról döntő parlamenti üléshez minimum 233 törvényhozó jelenlétére van szükség.

Az üléssel egy napon született meg az az alkotmánybírósági döntés, miszerint alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

A taláros testület szerint Iohannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie.

Az alkotmánybíróság hétfőn tárgyalta azt a beadványt, amelyet a képviselőház és a szenátus elnöke nyújtott be, kérve a taláros testülettől, állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet vezetőjének, Ludovic Orbannak adott ismét kormányalakítási megbízást.

A beadványban hangsúlyozzák, azáltal, hogy ismét Orbant bízta meg kormányalakítással, Románia elnöke semmibe vette a parlament döntését.

Az aláírók szerint Orban miniszterelnöki jelölése az alkotmány előírásaival is szembemegy, többek között sérti az intézmények közötti lojális együttműködés elvét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában