Hibás felmérések(?)

2020.02.10. 18:45

Jianu: Az INS nem közöl helyes adatokat a külföldről érkező turistákról

Az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) változtatnia kellene a külföldi turistákat monitorozó rendszerén, a valóságban ugyanis sokkal nagyobb ezek száma az intézet jelentéseiben közöltnél – nyilatkozta hétfőn a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu.

Jianu szerint néhány, bárki számára elérhető adat összevetésével egyértelművé válik, hogy az INS által közölt adatok nem a valóságot tükrözik – számol be az Agerpres.

„Például: évente több millió külföldi turista érkezik az otopeni-i reptéren keresztül. Aztán megnézzük, mit közöl a törcsvári kastély vagy a pelesi kastély, amelyeknek több mint egymillió látogatójuk van, és ezeknek 60 százaléka külföldi. Tehát ha végzünk egy egyszerű matematikai számítást és ezeket összeadjuk, sokkal több jön ki, mint 1,7-1,8 millió, amennyire az INS teszi a külföldi turisták számát” – magyarázta.

A szövetség elnöke szerint az is elgondolkodtató, hogy a szomszédos országok sokkal nagyobb számú külföldi turistáról számolnak be jelentéseikben.

„Az nem lehet, hogy Bulgáriába több mint 10 millió, Magyarországra 15-18 millió külföldi turista látogat el, hozzánk pedig 1,8 millió. Valami gond van tehát a mérési módszerekkel” – fogalmazott.

Florin Jianu ugyanakkor azt javasolja az INS-nek, hogy a turisztikai ipar és a szaktárca képviselőivel közösen változtassanak a Romániába érkező külföldi turisták számát megállapító metodológián.

Borítóképünkön: Florin Jianu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában