Aktuálpolitika

2020.01.09. 17:39

Stoltenberg: Romániának fontos szerepe van a Fekete-tenger térségének biztonsága megtartásában

Románia kulcsfontosságú szerepet játszik a NATO-ban és alapvető hozzájárulása van a Fekete-tenger térségének biztonságához, nyilatkozta Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára a Ludovic Orban kormányfővel való megbeszélését követően.

Forrás: Digi24

Jens Stoltenberg gratulált Orbannak miniszterelnöki kinevezése okán és kifejtette, Romániának kulcsfontosságú szerepe van a NATO-ban, mivel a román haderők részt vesznek a NATO műveleteiben Afganisztánban és Koszovóban, és Románia ad helyet a szervezet rakétapajzsának, ugyanakkor alapvető módon hozzájárul a Fekete-tenger térsége biztonságának megtartásához, többek között a tengeri őrjáratozáson való részvétellel – írja az Agerpres.

„A Fekete-tenger térségének stratégiai fontossága van, így megerősítettük a NATO jelenlétét a szárazföldön, a tengeren és a levegőben is” – fűzte hozzá.

A NATO-főtitkár kifejtette, a lakosság biztonsága érdekében további védelmi beruházásokra van szükség, és üdvözölte, hogy Románia bruttó hazai termékének (GDP) 2%-át szándékozik erre a célra költeni 2020-ban is, illetve azt is, hogy a tervek szerint az ország korszerűsíteni akarja haderejét az elkövetkező tíz évben.

Borítóképünkön: Ludovic Orban és Jens Stoltenberg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában