Colectiv

2019.12.16. 16:28

Több mint 50 millió eurónyi tártérítést szabtak ki

Több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg hétfőn a bukaresti törvényszék a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie.

A bírói testület helyt adott a Colectiv-perbe civil félként belépő 133 felperes kártérítés-igénylésének, és úgy döntött, hogy a Colectiv Club cég, a Golden Ideas Fireworks Artists cég, a fővárosi negyedik kerületi közigazgatási alegység (Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Ganea vádlottakkal közösen), a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelem (Antonina Radu és George-Petrică Matei vádlottakkal közösen) kártérítést kell hogy fizessen a tűzvész áldozatainak.

A perbe polgári félként belépő károsultak egyenként körülbelül 250.000 euró anyagi és erkölcsi kártérítést fognak kapni az ítélet értelmében, de olyan felperes is van, akinek 500.000 eurót ítélt meg a törvényszék. A legnagyobb összegű kártérítés 1.250.000 euró, illetve 4,2 millió lej ebben a perben.

Ezen kívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell hogy kifizessen hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.

Az egészségügyi minisztérium 28 millió lejt fog kapni az ítélet értelmében, ebből 11,3 milliót tesznek ki a külföldi klinikák által nyújtott kezelések költségei, és 16,7 milliót a kritikus állapotban lévő betegekkel foglalkozó AP-ATI programban részt vevő kórházak finanszírozásának kiegészítésére.

Kártérítést ítélt meg a bírói testület a szállításügyi minisztérium repülős főiskolájának, a belügyminisztérium repülős főfelügyelőségének, a védelmi minisztériumnak és a munkaügyi tárcának is.

 

(Borítókép: illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában