Aktuálpolitika

2019.12.15. 18:24

A PSD egyezséget ajánl a többi pártnak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a strukturális reformokat elősegítő politikai egyezséget ajánl a többi pártnak, amelyet ha elfogadnak, a kormány biztos lehessen abban, hogy az ellenzék részéről nem érkezik támadás – mondta el vasárnapi sajtóértekezletén Eugen Teodorovici. A volt pénzügyminiszter az áfával kezdené a sort.

Teodorovici szerint a strukturális reformokra szükség lenne, hisz ezek hiányára a Standard & Poor's hitelminősítő jelentése is rámutatott.

A volt pénzügyminiszter azt javasolja, hogy minden cégre érvényes legyen az az előírás, hogy az áfát nem akkor kell befizetni, amikor a számlát kiállítják, hanem csak azt követően, hogy konkrétan bevételezik a számla értékét.

Teodorovici bejelentette: amennyiben a kormány felelősségvállalással fogadja el a jövő évi költségvetési törvényt, a PSD az alkotmánybíróságon támadja meg azt.

„Ez veszélyes precedenst teremtene. Az alkotmány szerint a költségvetést be kell nyújtani jóváhagyásra a parlamentbe. A jóváhagyás vitát feltételez. Úgy korrekt, hogy az összes szakbizottság megvitassa, és módosító indítványokat lehessen benyújtani” – magyarázta Teodorovici.

Véleménye szerint idén is tartani lehetett volna a 3%-os költségvetési hiánycélt, de a liberális kormányzat nem törekedett erre azért, hogy bizonyítani tudja, hogy milyen 'nehéz örökséget' vett át a PSD-től.

Teodorovici megerősítette: a PSD támogatja a speciális nyugdíjak eltörlését (kivéve a védelmi minisztérium nyugdíjasait), vagy megadóztatását, amire vonatkozó tervezetét már el is fogadta a felsőház. Ez utóbbi szerint a 7.000 lej fölötti nyugdíjhányadot 30%, a 10.000 lej fölötti részt 50%-os adóval sújtanák.

(A borítóképen: Eugen Teodorovici)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában