Románia

2019.11.07. 19:55

Klaus Iohannis és a PNL partnersége vezethet el a „normális Románia” megépítéséhez

A Ludovic Orban által irányított PNL kormányra kerülésével Klaus Iohannis államelnök megtette az első lépést a romániai politikai élet megváltoztatása felé. Így a Klaus Iohannis és a PNL közötti partnerség elvezethet a „normális Románia” megépítéséhez.

A Ludovic Orban által irányított PNL kormányra kerülésével Klaus Iohannis államelnök megtette az első lépést a romániai politikai élet megváltoztatása felé. Így a Klaus Iohannis és a PNL közötti partnerség elvezethet a „normális Románia” megépítéséhez.Az Orban-kormány minisztereinek eskütételekor Klaus Iohannis a PSD kormányzását bírálta.

„Véget ér tehát a káros PSD-kományzás, amely különböző változatokban majdnem három évig tartott. Ezek a kormányok rengeteg projektet és próbálkozást elrontottak”, nyilatkozta Klaus Iohannis.

„Már elmondtam és újra elmondom: Románia sokkal előbbre tarthatna. Lehetne sok autópályája, iskolája, kórháza, európai uniós támogatásból finanszírozott projektje, több, a románoknak szóló projektje. A PSD-nek köszönhetően az utóbbi harminc évben Románia nem fejlődött jobban”, tette hozzá Klaus Iohannis.

Az államfő azt is hangsúlyozta, hogy a PSD-vel folytatott hároméves harca Ludovic Orban kormányának beiktatásával befejeződött. Hozzátette: „Attól viszont félek, amit az új minisztereknek az elődeik hátra hagynak”. Iohannis néhány probléma sürgős megoldását szorgalmazta: a 2019-es költségvetést, a 2020-as költségvetést, az igazságügyi törvények újratárgyalását, továbbá a korrupció elleni harc támogatását.

A PSD-kormány visszaéléseinek nyomait el kell távolítani!

Klaus Iohannis elnök kedden, Bogdan Aurescu külügyminiszter beiktatásán azt nyilatkozta, hogy Románia külpolitikája az utóbbi három évben el volt hanyagolva, mivel a „hozzá nem értő PSD-vezérek” elhiteltelenítették az országot külföldi partnerei előtt. A dilettáns szociáldemokrata vezetők úgy gondolták, hogy Románia külpolitikáját felhasználva érvényesülhetnek. Nagy hiba! Az egyetlen, amit elértek, az Románia szavahihetőségének elvesztése politikai partnereivel szemben, akikkel addig szoros kapcsolatot ápoltunk és megvolt köztünk a kölcsönös bizalom”, nyilatkozta Klaus Iohannis.

Románia elnöke a Belügyminisztériumban is kijelentette, hogy a „dilettáns szociáldemokraták” és azok az emberek, „akik csak saját és párttársaik érdekeit nézték”, Románia legnagyobb erőforrásaira szerették volna rátenniük a kezüket, a három szociáldemokrata kormány pedig megpróbálta „beágyazni” barátait és rokonságát a legfontosabb állami tisztségekbe. Iohannis a miniszterelnöktől és a Belügyminisztérium alkalmazottaitól paradigmaváltásra számít, és egyúttal arra kérte őket, hogy az állampolgárok biztonságát tartsák szem előtt elsősorban.

Az igazságügyi törvények újraalkotása

Az igazságszolgáltatás ügyét Klaus Iohannis prioritásnak tartja. Az államfő az új igazságügyi miniszter beiktatásán az igazságügyi törvények újratárgyalásáról beszélt, „úgy, ahogy azt elejétől fogva kellett volna”, szakemberek bevonásával. „Én nagyon vágyom arra, hogy Romániának és a románoknak egyenes törvénykezési rendszere legyen, a korrupcióellenes harc hatékonyan működjön, és Önnek, miniszter úr nehéz feladat jut, mert az igazságügyi törvényeket szétmarcangolta a parlament kártékony szociáldemokrata többsége. Ezek a törvények gyakorlatba vannak ültetve, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletesek. Újra át kell őket venni a hozzáértő szakemberekkel, az Európa Tanács antikorrupciós szervezetével (GRECO), az Európai Bizottsággal, illetve a jóhiszemű politikosokkal, és ahol hibásak a változtatások, azokat ki kell javítani”, húzta alá Klaus Iohannis.

Az államfő úgy értékelte, hogy „nemzeti katasztrófához vezetett volna”, ha „a törvények szociáldemokrata megszállása” tovább tartott volna. „Ekképpen miniszter úr Önre hárul a feladat, hogy újragondolja a jogszabályokat, mert világos, hogy szükség van a törvények és az Alkotmánybíróság bizonyos döntéseinek összehangolására”.

Ezt a cikket a Nemzeti Liberális Párt megbízásából az Inform Media Press Kft. készítette, azonosító kódszám: 31190005.

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában