ERDON Helyi hírek

2008.05.29. 12:30

Városligeti móka és kacagás

<p>A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából mintegy 40 Bihar megyei gyerek vehetett részt a Budapesten megszervezett Városligeti Gyermeknapon. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.<DIA alt="Budapesti Városligeti Gyermeknap" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Budapesti_V_rosligeti_Gyermeknap/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Budapesti Városligeti Gyermeknap" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetének köszönhetően a hosszú évek során számos olyan gyermek juthatott el a budapesti gyermeknapi rendezvénysorozatra, akik egyébként talán sohasem láthatták volna a televízióból már jól ismert Budai várat, Parlamentet, Lánc-hidat vagy Állatkertet. A tizennyolcadik alkalommal szervezett Városligeti Gyermeknapon Szántó Ildikó szervezésében részt vett a Gheorge Cosbuc Általános Iskola többnyire harmadikosokból alkotott csapata Alföldi Andrea, Búzási Noémi, Antal-Fóris Enikő tanítónők felvigyázásával, a Decebal Iskola negyedikes diákjai Kor Mária tanítővel, a Margittai Általános Iskola három diákja Fügedy Anikó tanítónővel, illetve az Ady Endre Középiskola néhány tanulója Tímár Erzsike szociális munkás felügyelete alatt. A negyvenöt fős csapatot Szabó Anna, a gyerekek Nusi nénije, a Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetének alelnöke irányította. A csapatot négy napig a Szabadság-hegyen található erdővel övezett csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban szállásolták el, amely ideális helynek bizonyult a gyerekek szórakozására.

Szórakoztató programok

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Budapesti Önkormányzat közös szervezésében zajló Városligeti Gyermeknap évente több mint 400 ezer látogatót vonz. Nem volt ez másképp az idén sem, a világ minden tájáról, illetve Románia több városából is érkeztek gyerekek az ünneplésükre szánt rendezvénysorozatra. Ez alkalommal különösen nagy hangsúlyt fektettek a sérült gyermekek szórakoztatására, illetve az egészséges gyerekek tolerancia küszöbének emelésére. A két nap során értékes ajándékok, ugrálóvár, futóverseny, arcfestés, kézműves foglalkozások, izgalmas játékok szórakoztatták a gyerekeket. A Nemzetek utcáján négy kontinens tizenhat országa mutatkozott be. A nagyváradi csapat lelkesen vette birtokba a gyermekzsivajtól hangos liget játék-birodalmát, minden rendezvényen aktívan részt vettek. A szervezők bőségesen jutalmazták a játékba fektetett fáradozásaikat. A vasárnapi program keretében a különböző nemzetiségű gyerekek előadásokat mutattak be, a nagyváradi Gheorge Cosbuc iskola diákjai zenés-táncos színpadi produkcióval készültek.

A csodák birodalmában

A kirándulás első állomása a budapesti Millenáris parkban található Csodák Palotája volt. Az ötven fős csoport lehetőséget kapott a magyar főváros nevezetes helyeinek meglátogatására. Nem maradhatott ki a sorból a Csodák Palotája sem, mely „A világ érdekes!” mottóval a tudomány, és főleg a fizika világát mutatja be játékos formában a gyerekeknek.

A gyönyörűen kialakított épületben látványos, interaktív kiállítási tárgyak segítségével vezetik be a gyerekeket az illúziók meglepő világába, egyúttal felkeltve bennük a természettudományos tantárgyak iránti érdeklődést, hiszen ki ne akarná megfejteni a fakírágy, a kaotikus inga, lenz ágyú vagy a görbe tükör titkát? Az Öveges Teremben izgalmas és látványos, a levegő és nyomás kérdéseivel foglalkozó fizikai kísérleteket mutattak be, melyen a gyerekek is villogtathatták tudásukat. Itt megtudhatták, sőt bőrükön tapasztalhatták többek között azt, hogy miért nem fáj ha egy kupac üvegszilánkra állunk, vagy mitől változik el a hangunk ha Hélium vagy kén-hexafluorid gázt szippantunk be. A csapat nagy beleéléssel próbálgatta ki a különböző játékokat, közben megismerve a világ érdekes jelenségeit. Míg a kicsik az interaktívabb játékokat részesítették előnyben, addig a felnőttek azok tudományos háttere felől is érdeklődtek. A Csodák Palotája, ez a tudományos játszóház nem csak a gyermekeknek, de a kísérő felnőttek számára is igazi élmény volt.

 

A gyermeknapi kirándulás utolsó napjának programja a hazaindulás előtt a városnézés, azon belül pedig főleg a Budai vár környékének feltérképezése volt. A gyerekek megtekintették a várnegyed híres épületeit: a Mátyás-templomot, a Halászbástyát, a köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palotát, a Bécsi kaput, a Széchényi Könyvtárat, stb. Igazi élmény volt a gyerekek számára a Sándor-palota előtti hagyományos őrváltás ceremóniájának megtekintése. A kiránduláson részben olyan gyerekek vettek részt, akik szociálisan hátrányos körülmények között élnek, részben pedig olyanok, akik jó tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, illetve különböző versenyeken sikeresen szerepeltek. Tájékozodtságuk többször meg is lepte a felnőtteket, a margittai gyerekek például a téren található szobrok közül mindegyik történelmi személyiségről el tudták mondani, hogy milyen korban éltek és miért tekintik a magyarok hőseinek őket

A városligetben felállított sátrak változatos szórakozási lehetőséget biztosítottak a gyerekek számára. A vasárnapi nap során a gyerekek különböző nemzetek szokásait, népviseletét, gasztronómiai jellegzetességeit, turisztikai látványosságait ismerhették meg.

A két napos gyermeknap záróakkordjaként a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán Oláh Ibolya és zenekara, illetve Lola, a közkedvelt tinisztár szórakoztatta a gyermeksereget. A koncert során számos ajándékot osztottak ki a gyerekek között. Csapatunkból kicsik és nagyok együtt táncoltak kedvenc dalaikra. Az estét fergetes tűzijáték zárta.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!