Előadás

2023.03.26. 12:26

A viharálló családi kapcsolatok 7 kulcsa

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására dr. Mihalec Gábor párterapeuta, lelkipásztor, nemzetközi előadó és tréner tartott előadást szerda este a nagyváradi római katolikus püspöki palota alagsorában működő FIX Makerspace-ben, a Szülők Akadémiája keretében.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Mi a viharálló szerelem titka? Mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy kapcsolatuk nagy szakítószilárdsággal bírjon, és a nehézségek se távolítsák el őket egymástól, hanem még erősebb szövetséggé kovácsolják őket? Mihalec Gábor párterapeuta ezekre a kérdésekre javasolt gyakorlatias megoldásokat A viharálló családi kapcsolatok 7 kulcsa című előadásában, a tőle megszokott humorral és anekdotákkal, nem kerülve ki a bántalmazás, a szex és a pénzügyek kényes témáját sem. Arról számolt be: a koronavírus-járvány első hulláma alatt bevezetett kijárási korlátozások váratlan lehetőséget teremtettek számára arra, hogy közelebb kerüljön a páros rezíliencia, vagyis megküzdőképesség titkának a megfejtéséhez. A kutatásában több mint 1300 személy vett részt, a válaszaik nyomán pedig szerinte egyértelmű különbség rajzolódott ki a két csoport, azaz a krízisen sikerrel túljutók és a kihívásban alulmaradók közt.

 

Hét szimbolikus kulcsot nyújtott át úgymond ezek alapján Mihalec Gábor a hallgatóságának, melyek megnyitják a kapcsolatmentő felismerések ajtaját. Ezek pedig a következők: az érzelmek megosztása, a higgadtság megőrzése, a gyengéd kapcsolódás, a tartalékképzés, a rend és ápoltság, az érzelmi elérhetőség és a remény-faktor. Az érzelmekről való beszélés nekünk, férfiaknak persze nehezen megy, mert ellentmond annak a „nagy titoknak”, amire évszázadokon keresztül tanítottak bennünket, vagyis, hogy „nem érzünk, vagy ha mégis, akkor nem beszélünk az érzéseinkről”. A társunk nyilván ennek nem örül, holott a tapasztalatok szerint azok a párok, akik beszélnek az érzéseikről, fejlődő pályán maradnak. Ha ez segít, gondoljunk arra, hogy egy focimeccset közvetítünk, de nem Ronaldo vagy Messi mozog a pályán, hanem olyan érzelmek, mint a frusztráció, a harag, a félelem és a remény, s ezt kommentátorokként közvetítsük a kedvesünknek, javasolta férfitársainak a szakember. Persze nyomás alatt hevesebbek az érzelmek, mert viharban sokan felmentést adnak maguknak a durvaságra, de nem ez a jó a megoldás, vagy a cinizmus, mert ezektől csak eszkalálódik a vita. Inkább higgadtnak, nyugodtnak, határozottnak kell maradni.

 

A stressz a szexuális együttlétre is hatással van, hangsúlyozta ezután Mihalec Gábor, de szerinte együttérzéssel, kedvességgel, gyöngédséggel elérhető az, hogy egy szexuális kezdeményezésre való elutasító reakció is akár intim élménnyé váljon. Mint tudjuk, a pénz önmagában nem boldogít, de a boldogsághoz azért talán szükséges, hogy legyen pénzünk, ezért a küzdőképesség egy másik feltétele a tartalékképzés, érvelt tovább a párterapeuta. Ha pedig rend van és ápoltság, akkor a feszültség csökken. Fontos még az érzelmi elérhetőség, ami nem mást, mint egy kellemes légkör megteremtése szeretet és elfogadás által, valamint a remény-faktor, vagyis, hogy legyen valaki vagy valami, akibe/amibe bele lehet kapaszkodni, ha baj van, vélekedett az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!