ERDON Helyi hírek

2011.11.10. 15:32

Újabb sírkő- és kriptadarabok kerültek elő az egykori Olaszi temetőből

Több Nagvárad múltját, kultúráját érintő kérdésről számolt be a helyi sajtó munkatársainak Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere és Sárközi Zoltán a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke.

Több Nagvárad múltját, kultúráját érintő kérdésről számolt be a helyi sajtó munkatársainak Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere és Sárközi Zoltán a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke.

 

A tegnapi sajtótájékoztatón Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere felidézte azt, hogy a nagyváradi önkormányzat utcát nevezett el néhai Thurzó Sándor zeneszervezőről, zenetörténészről, továbbá Schlauch Lőrinc tudós püspökről nevezték el az általa létesített, barokk palota előtti kertet. Biró Rozália elárulta, hogy először díszpolgári címre ajánlották Thurzó Sándort, de elmondása szerint Ilie Bolojan polgármester ezzel a javaslattal nem értett egyet. Ezt követően kívántak utcát elnevezni a zenetörténészről, de ezt a javaslatot csak második nekifutásra sikerült átvinni a helyi tanácson. A sajtótájékoztatón jelen lévő Thurzó Zoltán a család nevében köszönetet mondott az RMDSZ-nek, amiért sikerült elérnie azt, hogy nagyapjáról utcát nevezzenek el Váradon. „Nagyvárad magyar város, és minden magyar utcanév ezt jelzi” - hangsúlyozta Thurzó Zoltán, aki ismertette Thurzó Sándor gazdag életpályáját, megállapítva, hogy nagyapja értékmentő és értékteremtő személyiség volt, aki méltó arra, hogy a váradi közösség emlékezetében megmaradjon.

 

Alapítványi tevékenység

 

Biró Rozália és Sárközi Zoltán helyi tanácsos a a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke a szervezet eddigi tevékenységéről beszéltek a sajtó munkatársainak, kiemelve a váradi várban történő felújítási, valamint feltárási munkálatokat, mely utóbbiak látogathatóak is. Sárközi elmondta, hogy jelenleg több mint tíz projektben érdekelt az alapítvány, ezek egyike a királyok emlékhelyének kialakítása a nagyváradi várban. Sárközi hangsúlyozta azt, hogy a népi építészet megóvásáról tartott szerdai tanácskozáson a romániai és a magyarországi ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye) vezetőivel közösen megegyeztek egy Kárpát-medencei műemlékadatbázis létrehozásában. Folyik a váradi Rulikowsky temető feltárása, folytatta Sárközi Zoltán, kiemelve, hogy a munkát végző Kordics Imre felfedezte azt, hogy már az 1700-as évek végén voltak temetések a Rulikowsky temető helyszínén. Megtudtuk, hogy a váradi Emília malom már megindított műemléki besorolási folyamatát felfüggesztették, mert rendőrségi vizsgálat zajlik annak kiderítésére, hogy ki, mikor kezdte el bontani a régi építményt. Megjegyzendő, hogy Ovidiu Traian Copil PSD-s megyei tanácsos, az épület és a telek tulajdonosa azt állította korábban lapunknak, hogy a malomépületet nem bontják, az magától rongálódik.

 

Nem volt teljes feltárás

 

Sárközi Zoltán hozzátette, hogy az egykori olaszi temetőben elkezdték kiépíteni az öntözőrendszert, de az ásási munkálatok sorűn sírkő-, és kriptamaradványokra bukkantak. Az eddig megtalált leleteket a helyszínen őrzik, míg az előkerülő emberi maradványokat a Közterületfelügyelő Igazgatóság fogja végső nyughelyére helyezni. A most előkerülő leletek azt jelzik, hogy a temető parkká alakításakor nem történt meg a temető teljes feltárása, így még nagyon sok sír, kripta és maradvány lehet a föld alatt, tette hozzá Biró Rozália, elárulva azt is, hogy az önkormányzat finanszírozásában a közeljövőben emléktáblát helyeznek el az egykori temetőben, amelyen feltüntetik azoknak az elhunytaknak a neveit, akikról családtagjaik igazolni tudják, hogy annak idején az olaszi temetőben voltak eltemetve.

 

Ezer

 

Sárközi Zoltán elárulta: gondolkoznak azon, hogy bevezessék a helyi érdekeltségű műemlék kategóriát azon ingatlanok esetében, amelyek az országos műemléklistán nincsenek rajta, de amelyek a helyi közösség számára fontosak. Egy ilyen ingatlan a váradi Léda ház is, melynek sorsa egyelőre tisztázatlan az Országos Feddhetetlenségi Hatóság által Biró Rozália alpolgármester ellen folytatott vizsgálat miatt. Az alpolgármesterasszony, aki ellen az a gyanú merült fel, hogy érdekellentétbe került azáltal, hogy alpolgármesterként aláírta a Léda ház bérbe adását annak a Partium Alapítványnak, melynek ő az egyik alapító tagja, elmondta, hogy az épület egy része az önkormányzat tulajdonában van, és a tervek szerint ott az egyik helyiségben Léda emlékszobát hoznának létre, a másik helyiségben pedig a Partium Alapítvány székhelye lenne, de az épület egyelőre üresen áll. Míg nem tisztázódik az ügy, addig az önkormányzat vigyázni fog az épületre, fűzte hozzá. Végezetül Sárközi Zoltán leszögezte, hogy Nagyváradon legalább ezer olyan, semmiféle besorolásban nem lévő ingatlan van, amely valamilyen kiemelést érdemelne.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!