ERDON Valasztasok2008

2008.06.02. 09:46

RMDSZ előny a magyar-magyar versenyben

<p>Elvesztette Marosvásárhelyt, megnyerte Székelyudvarhelyt - az RMDSZ szempontjából ez volt a vasárnapi helyhatósági választások legnagyobb tétje.</p>

A székelyudvarhelyi polgármesteri szék megszerzése a szervezet egyik deklarált célja volt, ezt a tisztséget ugyanis 12 éve tölti be Szász Jenő, aki a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is. Bunta Levente RMDSZ jelölt a szavazatok több mint felét nyerte el, ellenjelöltjére az Magyar Polgári Párt által delegált Orbán Árpádra a választók kevesebb mint fele szavazott.
Szász Jenő Hargita megye tanácselnöki tisztségére pályázott, azonban alulmaradt ellenjelöltje, az RMDSZ-es Borboly Csabával való versenyben. Csíkszeredában az RMDSZ-es Ráduly Róbert nyert mandátumot újabb négy évre, megelőzve az MPP jelöltet. Marosvásárhelyen párezer szavazaton múlott az RMDSZ győzelme. Borbély László választási csalással vádolta meg ellenfelét. Sepsiszentgyörgyön második fordulóra is szükség lesz Antal Árpád és Csinta Samu, RMDSZ és az MPP-jelöltek között. Az eddigi adatok szerint Szatmár és Hargita megye lett a szövetségé, de úgy tűnik az RMDSZ Kovászna megye tanácselnöki székét is megszerezte.
Markó Béla úgy véli, elsősorban nem magyar-magyar verseny volt, Romániában ugyanis ennél sokkal fontosabb a román és a magyar jelöltek között zajló megmérettetés. Az alacsony székelyföldi választási részvételre utalva rámutatott: ez azt bizonyítja, hogy a magyar szervezetek közötti verseny elbátortalanította az embereket, és sokan távolmaradtak a szavazástól. Mint mondta: győzött a demokrácia, győzött a választás szabadsága. A politikus szerint a 18 éve létező RMDSZ-szel szemben minden eredmény relatív. Azonban az MPP-nek sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, ezáltal a párt megkerülhetetlenné vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!