ERDON Helyi hírek

2008.09.17. 10:38

A művészet mindenki számára öröm

<p>Nagyvárad - Kedd délután a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely retrospektív kiállításának a megnyitójára került sor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának első emeleti előcsarnokában.</p>

A két hétig megtekinthető, Életképek  című retrospektív kiállítás szervezői a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Pro Universitate Partium Alapítvány, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Partiumi Keresztény Egyetem. Házigazdai minőségében Barabás Zoltán, a PMMC igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, Csoóri Sándor költő-politikust idézve, aki szerint korunk magyar társadalmának bajai abból származnak, hogy hiányzik a kohézió és a kontinuitás. Ezen állítás cáfolataként Barabás Zoltán a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely tevékenységét említette, mely 1992-ben történt alapítása óta folyamatosan jelen van a régió művészeti életében. Megitélésében a kedden megnyílt tárlat a település és Nagyvárad közti "együtt gondolkodás szívárványhídja", egy olyan alkalom, mely a nemzeti identitás megőrzését példázza. Ménesi Andrea vámospércsi polgármester aláhúzta: az évszázadok folyamán az általa vezetett település számos szállal kapcsolódott a partiumi megyeszékhelyhez, például az 1200-as évek végén a váradi püspökség jegyzékében szerepelt legelőször Vámospércs neve.

Együtt érzünk

A tavalyi nyári egyetemen néhány PKE-hallgató is részt vett, az idei alkotótáborban pedig Ferenczy Béla, FerenczyAndrás, Somogyi László és Holló Barna váradi képzőművészek is ott voltak. "A művészet mindenki számára öröm. Az alkotók csodálatos emberek, hiszen egy olyan szűrőn keresztül mutatják be a világot, mely által a környezetünk még színesebbé válik", fogalmazott az elöljáró.

Dr. Fleisz János egyetemi tanár, helyi tanácsos a városi önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlevőket. Úgy vélte: a művészet mindig összetartotta a magyarságot, kiteljesítette az értékeinket, s azt jutatta kifejezésre, hogy együtt érzünk és gondolkodunk. Fátyol Zoltán festőművész, a vámospércsi művésztelep vezetője kihangsúlyozta: az alkotótábor fő jellegzetessége a kis létszám és a családias légkör. Az ott készült tárgyak a hagyományos képzőművészet megjelenítői (festészet és grafika), illetve az idén újdonságként a tájművészet is feltűnt a palettán. A kiállítás egyik főszervezőjeként Holló Barna képzőművész is üdvözölte a megjelenteket, majd egy animációs filmet mutattak be, mely az idei táborban készült.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!