Nagyvilág

2007.10.23. 15:46

Funar kizárná az RMDSZ-t az EP-választásokról

<p>Zárják ki az RMDSZ-t a kormányzásból, és tiltsák meg a szövetségnek, hogy részt vegyen az Európai Parlamenti választásokon - követeli Gheorghe ((gyorgye)) Funar, a Nagyrománia Párt szenátusi frakciójának elnöke.</p>

A nacionalista politikus kedden beadványt nyújtott be a szenátushoz, amelyben törvényellenesnek nevezi Markó Béla szövetségi elnök és Frunda György, az RMDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltjének kijelentését, miszerint a szövetség "Székelyföld területi autonómiáját kéri majd Európától".

Kifogásolta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség "Új honfoglalás" jelszavát, valamint azt is, hogy az RMDSZ kampányrendezvényein elhangzott a magyar himnusz.

Az elmúlt napokban több román párt képviselője is hevesen támadta az RMDSZ elnökét amiatt, hogy Markó kifejtette: az RMDSZ kitartóan küzd Székelyföld területi autonómiájáért. Markó Béla a hétvégén, az RMDSZ Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Nagyváradon tartott kampányrendezvényein kijelentette: az erdélyi magyarságnak új honfoglalást kell véghezvinnie, vissza kell szereznie anyagi javait, jogait, méltóságérzetét, minden emberi és erkölcsi értékét és az együttlétet a magyar nemzettel.

Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt rótta fel az RMDSZ-nek, hogy választási hirdetéseiben területi autonómiára és a szülőföld visszafoglalására "uszít". Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke az ország területi integritása elleni merényletnek nevezte a kijelentéseket. Szerinte például államellenes bűncselekmény, az ország területi integritásának veszélyeztetése Erdély helyzetét Dél-Tiroléhoz hasonlítani.

Az RMDSZ elnökét a napokban Emil Boc demokrata párti elnök és más politikusok is támadták különböző nyilatkozatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!