Jelentés

2020.05.04. 10:49

Összefoglaló jelentést tett közzé a prefektus

Közleményt bocsátott ki Dumitru Țiplea prefektus arról, hogy az utóbbi két hónapban a közvetlen koordinálásában levő három intézmény – a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bihar Megyei Csendőrség és a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség – milyen tevékenységeket fejtett ki.

Forrás: Bihar megyei Csendőrség

Ciucur Losonczi Antonius

A beszámoló szerint március elseje óta 192.659 személy lépett át a határon a borsi vámon keresztül, azaz havonta közel 100 ezren. Ezek közül 74.491 személyt konvojjal kísértek a megyehatárig, ahol átvették őket a szomszédos megyék hatóságai. Ötszázharmincegy alkalommal szállítottak olyanokat, akik Magyarország felől érkezve gyalog lépték át a határt. Visszatérő jelenségnek számított az elmúlt két hónapban, hogy sokan gépjárművel haladtak keresztül Magyarországon, majd a román–magyar határhoz közeledve kiszálltak és gyalog jelentkeztek határellenőrzésre – őket aztán azokba a megyékbe szállították, ahol a lakóhelyeik vannak. Hatvankétszer Bihar megyei kórházakba szállítottak személyeket, 192 alkalommal az úti célt a karantén-központok jelentették. Bihar megyében tulajdonképpen az érkezők közül csupán 33.227-en maradtak.

A tárgyidőszakban a csendőrök 2114 küldetést hajtottak végre 5122 résztvevővel, a katonai tűzoltók 258-szor voltak bevetésen (napi átlagban 28 katasztrófa-elhárítóval), a helyi rendőrségnek 137-szer kellett beavatkoznia, míg a megyei rendőrség 3887-szer akciózott, napi 349 fős állománnyal.

Dumitru Țiplea arra is kitért, hogy megyénkben összesen 2531-en voltak vesztegzár alatt úgy, hogy egy adott pillanatban ez tíz százalékát tette ki a Romániában karanténban levőknek. Kezdetben egyetlen karanténközpont volt, aztán, mert a helyzet úgy kívánta, 11-re nőtt ez a szám, mivel egy időben 1700-an voltak karanténban. Országos szinten egyedüliként arra vállalkoztak, hogy mindenkit tesztelnek, aki 14 nap elteltével elhagyja a karantént. Lefoglaltak közel 70 ezer maszkot, több mint 25 ezer fertőtlenítő törlőkendőt és 221 ezer pár kesztyűt, melyeket a tetten értek kivinni szándékoztak az országból. A felsoroltakat díjmentesen kívánják felajánlani hátrányos helyzetű állampolgároknak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!