Családpolitika

2024.03.26. 12:25

Hornung Ágnes: a munka és a magánélet összehangolása kiemelten fontos

A munka és a magánélet összehangolásának fontosságáról beszélt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Műegyetem állásbörzéjén kedden Budapesten.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Nők, menyasszonyok, anyák - tervekből valóság?! című rendezvényén a Magyar Nemzeti Múzeumban 2024. március 7-én

Fotó: Balogh Zoltán

A Családbarát Magyarország Központ standjánál tartott sajtótájékoztatón az államtitkár kiemelte: a fiatalok egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, hogy a munkavégzés mellett is minél több időt tudjanak a családjukkal tölteni.

A kormány számára fontos, hogy kielégítse a családok változó igényeit 

- mondta, hozzátéve: folyamatosan finomhangolják a "komplex, mindenre kiterjedő családpolitikai rendszert" annak érdekében, hogy reagálni tudjanak a változásokra.

Ezért fordított kiemelt figyelmet a kormány a bölcsődefejlesztésekre - mutatott rá. Hozzátette: az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a bölcsődei rendszer, a férőhelyek száma megduplázódott.

"Ma elmondhatjuk, hogy szinte minden magyar család el tudja helyezni a gyermekét bölcsődében" 

- húzta alá.

Hornung Ágnes nagyon fontos pillérnek nevezte az otthonteremtést is, amihez a kormány ugyancsak jelentős támogatást biztosít. 

"Európa egyik legnagyobb otthonteremtési programját vezettük be 2024 január elsejétől csok plusz néven" 

- jelentette ki. Mint mondta, ez egy olyan államilag támogatott, fix kamatozású hitel, amelynek kamata a teljes futamidő végéig garantáltan 3 százalékos.

A családok a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy 50 millió forinthoz juthatnak hozzá a csok plusz révén, amely új és használt ingatlanra is azonos összegben vehető fel, sőt, akár a meglévő lakás bővítésére is fel lehet használni - magyarázta az államtitkár.

Megjegyezte azt is, hogy

 csok plusz-szal az új és használt lakás vásárlása is illetékmentes, ráadásul, ha a fiatalok első közös ingatlanuk megszerzéséhez szeretnék igénybe venni ezt a támogatást, akkor csak tíz százalék önrészt kell befizetniük.

Hornung Ágnes fontosnak nevezte a családok anyagi biztonságát is, jelezve: a gyermekesek számára nagy segítséget jelent a családi adókedvezmény.

Kitért továbbá arra is, hogy a családok "testi-lelki-szellemi egészségének" elősegítése és megőrzése ugyancsak prioritása, erre a kormány szeretne a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában