Zavargások

2024.01.22. 10:17

Megdöbbentő eset Svédországban: a rendőrök fizetnek a rájuk támadó migránsnak (videó)

Öt rendőrnek több mint ezer eurót kell fizetnie egy szíriai migránsnak, akit azért ítéltek el, mert súlyosan megsebesítette egyiküket egy zavargás során Svédországban. Az érintett rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt – számol be a V4NA.

MW

Tüntető dob egy követ a rendőrök felé Malmö egyik bevándorlók lakta negyedében 2023. szeptember 4-én hajnalban

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Fotó: Johan Nilsson

A rendőröknek összesen 12 650 svéd koronát (1122 euró) kell kifizetniük saját zsebükből a 45 éves elítélt szír férfinak, akit a zavargások során elkövetett tettei miatt két év hét hónap börtönbüntetésre ítéltek. A rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt – írja a V4NA az RMX News hírportál cikkére hivatkozva.

Úgy érzem, mintha valami szörnyen elromlott volna az itteni jogrendszerben. Ott voltunk a zavargások során, csak tettük a dolgunkat, majd egyes rendőröket arra kényszerítenek, hogy a saját zsebükből fizessenek olyan embereknek, akik valójában a halálukat akarták

– fogalmazott Aleksandar Jeremic a Dagens Nyheter svéd lapnak. Ő az egyik résztvevője a Botkyrka helyi rendőrségi körzetet érintő polgári pernek, és most egyike annak az öt rendőrnek, akit arra köteleztek, hogy fizessék meg a perköltséget a szír migránsnak, aki rájuk támadt.

Az ügy hátterében a 2022-es örebrói Korán-zavargások állnak. Mint ismert, Svédországban 2022-ben és tavaly is zavargások törtek ki, miután mások mellett Rasmusen Paluden aktivista Koránokat gyújtott fel, így tiltakozva a mértéktelen bevándorlás és az iszlamizáció ellen.

Örebróban több napig tartó tüntetések kezdődtek 2022 húsvétján, amelyek során migránsok rendőrökre is rátámadtak, több rendőrt olyan súlyosan megsebesítettek a kődobáló randalírozók, hogy sürgősségi ellátásra szorultak. Köztük volt Johan Westberg, aki súlyos agyrázkódással és olyan kézsérülésekkel került kórházba, amelyek gyógyulása várhatóan évekig tart.

Westberg egyike azoknak a rendőröknek, akik kártérítést követeltek, miután a 45 éves szíriait „a rendőrség működése elleni súlyos szabotázscselekmény” miatt börtönbüntetésre ítélték.

A büntetőügyet és a polgári ügyet két külön ügyként kezelték. A szíriait több mint öt év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezett, és két évre és hét hónapra csökkentett. A Legfelsőbb Bíróság döntése azonban a rendőrök polgári ügyét is megsemmisítette. Az ottani bírák azzal érveltek, hogy a rendőrök nem jogosultak kártérítésre „a rendőrségi műveletek elleni súlyos szabotázs” esetében, mivel az állam elleni bűncselekménynek minősül, nem pedig az egyes rendőrök ellen.

E megállapítás alapján a tiszteknek nem volt reményük arra, hogy megnyerjék az ügyüket, ezért Westberg és az ügyben érintett többi rendőr visszavonta kártérítési igényét. Az eljárási törvénykönyv szerint azonban ha valaki visszavonja polgári perét, azt úgy tekintik, hogy elvesztette az ügyet, és ki kell fizetnie a másik fél perköltségét.

Ez történt ebben az ügyben, aminek következtében a súlyosan sérült rendőrök kénytelenek fizetni az őket megtámadó szíriaiaknak.

Az ügyben eljáró bíró a megdöbbentő esettel kapcsolatban azonban csupán annyit mondott: „Megértem, ha a rendőrség szemszögéből ez sértőnek tűnik. De nem történt hiba, a szabályok olyanok, amilyenek.”

A rendőrök ügyvédje azt közölte, hogy fellebbezni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában