Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.13. 06:32

Több mint 14 ezer külföldit evakuáltak eddig a Gázai övezetből

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy sérült palesztin lányt 2023. december 5-én a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán az egyiptomi mentősök hordágyra segítettek, miután evakuálták a Gázai övezetből

Forrás: AFP

Egyiptomi tájékoztatási szolgálat: több mint 14 ezer külföldit evakuáltak eddig a Gázai övezetből

Több mint 14 ezer kettős állampolgárságú külföldit menekítettek ki a Gázai övezetből Egyiptomba az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború október 7-i kezdete óta - közölte az egyiptomi tájékoztatási szolgálat szerdán.

A feszültség eszkalációja óta mostanáig 14 023 külföldit és kettős állampolgárt, valamint 2135 egyiptomit menekítettünk ki

 - írta Diia Rasván, az intézmény vezetője a hivatalos honlapján.

Hozzátette: a feszültség kiéleződése óta 773 olyan embert szállítottak a Gázai övezetből Egyiptomba, akik az izraeli légitámadásokban sebesültek meg, illetve súlyos betegeket, akiket különböző egyiptomi kórházakban helyeztek el.

UNRWA: Gáza lakosságának nincsenek lehetőségei

Az izraeli hadsereg által hetek óta bombázott gázai lakosságnak nincsen már sem ideje, sem semmilyen lehetősége – hangsúlyozta Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő hivatalának (UNRWA) főbiztosa Genfben szerdán.

A légitámadásokkal, a nélkülözéssel és a betegségekkel szemben, egy egyre szűkülő térben a palesztinok történelmük 1948 óta legsötétebb időszakát élik át, márpedig ez a történelem igen fájdalmas volt

– tette hozzá az UNRWA vezetője a Globális Menekültügyi Fórumon.

Lazzarini szerint a gázai lakosok most a területük kevesebb mint egyharmadán zsúfolódnak össze az övezet déli részében, az egyiptomi határ közelében.

Az ENSZ-vezető szerint irreális azt gondolni, hogy ezek az emberek képesek elviselni ezeket a körülményeket, különösen annak tudatában, hogy ilyen közel van az egyiptomi határ.

LAZZARINI, Philippe
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója
Fotó: Ludovic Marin / Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

A palesztin területeken a humanitárius ellátás nagyban függ az UNRWA kapacitásaitól, és „máris az összeomlás határán van” – hangsúlyozta Lazzarini, aki kedden „földi pokolként” írta le a helyzetet.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Jahíjában található Kamal Advan kórház kórtermeit lőtte

 – állította szerdán a Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügy-minisztériumának szóvivője.

Több száz célpontot támadtak az izraeli erők szerdán is földön, vízről, levegőből

Az izraeli hadsereg szerdai közlése szerint több mint 250 célpontot támadott az elmúlt egy napban is a heves esők ellenére a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni Gázai övezeti hadműveletében a földön, a tengerről és a levegőből. Az eső az övezet civil lakosainak életét még inkább megkeseríti – tették hozzá. Sedzsajiában a hadsereg megölte egy olyan palesztin osztag tagjait, amely rakétákkal készült támadni Izraelt.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a háború kezdete óta 18 608 ember halt meg az övezetben, és 50 594-en megsebesültek.

A Gázai övezet romló humanitárius és egészségügyi helyzete Izrael számára is veszélyt jelent – jelentette ki a Háárec című újságnak nyilatkozva Dorit Nicán professzor, a Ben Gurion egyetem egyik szakértője. Betegségek terjedéséhez vezetnek a rossz higiéniai körülmények, a nagy népsűrűség, a lakosság mozgása, valamint az egészségügyi ellátás gondjai. Az élelemhiány és az állandó szorongás csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást, különösen az időseknél és a terhes nőknél – mondta.

Az áramszolgáltatás hiánya miatt nem működő szennyvíztisztítókból már napi több mint százmillió liter szennyvíz áramlik a Földközi-tengerbe, amelyet az áramlatok elsodortak Izrael partjaihoz is. A tengervíz súlyos szennyezettsége miatt nem működik az izraeli Askelónban lévő tengervízlepárló üzem sem. Askelón és Asdód lepárlóüzemei szolgáltatják Izrael ivóvizének mintegy harminc százalékát, így a tenger gázai szennyezése közvetlen veszélyt jelent Izrael vízbiztonságára is.

Palesztinok főznek az izraeli csapások okozta pusztítás közepette Khuzaa faluban, Abasan közelében
Fotó: AFP

A Gázába túsznak elhurcolt emberek családtagjainak százai és támogatók kedd óta tüntetnek a jeruzsálemi kormányzati negyedben, és sürgős megállapodást követelnek hozzátartozóik kiszabadítása érdekében.

Egy részük a hideg és a szakadó eső ellenére az éjszakát is a miniszterelnöki hivatal közelében kialakított sátortáborban töltötte. Szerda reggel a hivatalból az izraeli parlamenthez vezető út mentén álltak tábláikkal, amelyeken az idő múlására figyelmeztetik a döntéshozókat.

Beni Ganz, a szűk hadikabinet minisztere a gázai háborút „Izrael második, létéért vívott háborújának” nevezte, és megjegyezte, hogy „az súlyos, fájdalmas és kemény árat szed tőlünk”.

GANZ, Beni; NETANJAHU, Benjámin; GALLANT, Joáv
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter (b-j)
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A Nemzeti Tábor párt elnöke a kedden Gázában elesett katonákra utalva azt írta X-fiókjában: „minden elesett katona egy újabb seb Izrael állam testén, és minden ilyen seb katonáink hősiességére emlékeztet bennünket, valamint azt követeli tőlünk, hogy legyünk méltók az általuk meghozott áldozatra. Legyen áldott az emlékük, részben azoké, akik elestek értünk a keddi sedzsajiai ütközetben, és mindazoké, akik máskor másutt. Őszinte részvétünk a gyászoló családoknak” – írta Ganz.

Ursula von der Leyen: a szélsőséges ciszjordániai telepesek által elkövetett erőszak veszélyezteti a tartós béke kilátásait

A spanyol uniós elnökséget értékelő plenáris vita keretében a bizottság elnöke leszögezte: támogatja az erőszakos telepesek megbüntetését, bíróság elé állítását.

Támadásaiknak semmi közük a Hamász elleni küzdelemhez, és véget kell vetni nekik

– hangoztatta.

Von der Leyen szerint Izraelnek joga van mindent megtenni annak érdekében, hogy megakadályozza a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én elkövetett borzalmak megismétlődését, ugyanakkor kötelessége védeni a polgári lakosságot, még akkor is, ha a Hamász emberi pajzsként használja őket.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Azt is hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nyújtott sürgősségi segítségnyújtáson túlmenően a kétállami megoldás lehetőségét is vissza kell terelni a helyes útra. Az elnök továbbá nemzetközi békekonferencia megrendezését szorgalmazta.

A migrációról szólva felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hat hónapban tovább nőtt az unió külső határaira nehezedő nyomás, amelyben szerepet játszanak Moszkva hibrid támadásai. Kiemelte, hogy az új uniós migrációs politikának a külső határok védelmének megerősítésére, az embercsempészet elleni küzdelemre és az életek megmentésére kell koncentrálnia.

Támogatjuk a védelemre jogosultakat, és ezt fogjuk tenni a jövőben is. De azt mi fogjuk eldönteni, ki és milyen körülmények között érkezik az Európai Unióba, és nem az embercsempészek és az emberkereskedők

– húzta alá.

Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnök parlamenti felszólalásában a közelmúltbéli spanyol választásokról szólva elmondta: a jobboldal és a szélsőjobboldal arra készült, hogy visszavágja az elmúlt években elért szociális és környezetvédelmi fejlődést, de kudarcot vallott a neoliberális formulák alkalmazásával. Sánchez kijelentette, hogy kormánya folytatni akarja az európai projekt megszilárdítását, és elkötelezett a társadalmi igazságosság, a munkaügyi reformok, a méltányosság és a demokratikus együttélés mellett.

SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felszólal az Európai Tanács spanyol elnökségéről tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án
Fotó: Ronald Wittek / Forrás: MTI/EPA

„A jobboldal a feminizmust, a zöld átmenetet, az európai projekt megerősítését próbálta támadni. A progresszív erők azonban megnyerték a választásokat, és november 16-án új koalíciós kormányt alakítottak abszolút többséggel. Ez az emberek akaratát fejezi ki, akik több mint 12 millióan vettek részt a választásokon” – hangoztatta.

Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet: a spanyol miniszterelnök az uniós elnöki tevékenységének legnagyobb sikerének tartja, hogy sikerült hatalmon maradnia.

Ez a megközelítés a soros elnöki feladatok és az Európai Unió működésének teljes félreértésén alapul. Nem egy választási győzelemre, a hatalomban maradásra kell felhasználni a soros elnöki tisztséget

– hangsúlyozta Deutsch Tamás.

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A politikus Ukrajnával kapcsolatban kiemelte: az országot lehet és kell is segíteni, azonban egyértelmű, hogy jelenleg sem Ukrajna, sem pedig az Európai Unió nincs felkészülve uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A brüsszeli bürokrácia mégis mindent megtesz azért, hogy az európai emberek érdekét megint csak figyelmen kívül hagyva, véleményüket megkerülve a lehető legdurvább politikai nyomásgyakorlással rohamtempóban áterőltesse az ukrán csatlakozást

– mutatott rá Deutsch Tamás.

Szergej Lavrov: Moszkva rendezési konferencia összehívását kezdeményezi

Oroszország konferenciát szorgalmaz a közel-keleti konfliktus rendezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és a térség országainak részvételével – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában újságíróknak.

Úgy vélekedett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkárnak támogatnia kellene ezt a kezdeményezést.

Az egyetlen módja annak, hogy ez a probléma tisztességesen és végérvényesen megoldódjon, egy nemzetközi konferencia megtartása, amelyen természetesen az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagja (Oroszország, Kína, Franciaország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) részt kell, hogy vegyen

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a sikerhez nélkülözhetetlen az Arab Liga, az Iszlám Együttműködési Szervezet és a Perzsa-öböl menti arab államok együttműködési tanácsa országainak bevonása is.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Oroszország és arab, illetve muzulmán országok külügyminiszteri találkozóján Moszkvában 2023. november 21-án. A résztvevők az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusáról tárgyaltak
Fotó: Jevgenyija Novozsenyina / Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Moszkvának a rendezéssel kapcsolatos álláspontját a parlament felsőházában szerdán megtartott kormányórán ismertetve Lavrov kijelentette:

Soha nem fogunk beleegyezni olyan megállapodásokba, amelyek aláássák, sértik Izrael biztonságát. De meg vagyunk győződve arról is, hogy ezt a biztonságot csak az ENSZ-határozatokkal összhangban lehet biztosítani, amelyek feltételezik, megkövetelik, hogy ezen állam mellett, szintén biztonságban, jószomszédságban, éljen és fejlődjön Palesztina állam - egy független és szuverén állam.

A sajtónak kifejtette álláspontját, miszerint a palesztinok számára 1948-ban megígért állam megalapításának elmaradása, a palesztin néppel szembeni igazságtalanság fennmaradása "nagyon komoly terrorista és szélsőséges érzelmeket táplál". 

Legalábbis lehetővé teszi a terroristák számára, hogy ezt az elégedetlenséget a palesztinok és más arab népek körében arra használják fel, hogy egyre több támogatót toborozzanak a fegyveres harc és a terrorista struktúrák létrehozására

– mondta a miniszter.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára szerdán telefonbeszélgetést folytatott Cahi Hanegbivel, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével a palesztin-izraeli konfliktusról, különös tekintettel a gázai humanitárius helyzet romlására.

Tíz izraeli katona esett el a gázai harcokban kedden

Tíz izraeli katona esett el az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben kedd este folytatott harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF).

A halottak között van a Goláni kommandós egység parancsnoka is. Kilencen közülük Gáza város Sedzsajia negyedében egy pokolgépekkel teli épületben vesztették életüket. A zsúfolt lakónegyedben terroristák lövöldözésére válaszolva átvizsgáltak egy épületet, melyben felrobbant egy nagy erejű robbanószerkezet négy katona halálát okozva.

A segítségükre siető második csoportot egy újabb robbanás fogadta, majd amikor egy harmadik osztag próbálta elérni őket, szintén felrobbant mellettük egy Hamász telepítette bomba a helyi közszolgálati média értesülése szerint. A kilenc halott mellett hárman súlyosan megsebesültek a pokolgépcsapdákat rejtő házban a katonai szóvivő jelentése szerint.

Izraeli katonák Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának mentén 2023. december 11-én
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A hadsereg közlése szerint ezek a végső csaták a Gáza város keleti részén található Sedzsajia lakónegyedben, ahol néhány napon belül be lehet fejezni a térség megtisztítását, bár az izraeli határ szomszédságában lévő térségben nem lehet eljutni az összes terroristához vagy fegyverhez.

Az ott tartózkodó hamászosok többsége a közeli Dardzs Tupah nevű környékről származik. Az elmúlt három napban sikerült elérni a térség viszonylagos ellenőrzését. A hadsereg szerint az egész nagy lakónegyedet nem lehet légi úton megsemmisíteni, megtámadni, és amikor egy olyan épületben folyik harc, ahol izraeli katonák tartózkodnak, nem lehet a levegőből lőni.

A gázai szárazföldi hadműveletek kezdete óta 115 izraeli katona esett el az övezetben, az október 7-i terrortámadás óta összesen 444 megölt katona nevét hozták nyilvánosságra Izraelben.

A Hamász vezetői elmenekültek Katarból

Egy izraeli televízió arab nyelvű hírszolgálata szerint a Hamász palesztin terrorszervezet több vezetője ismeretlen helyre távozott Katarból – számolt be róla a The Jerusalem Post izraeli napilap. Feltételezhetően Libanonba, Iránba vagy Algériába mehettek. A szervezet egy magas rangú tagja a bejrúti lakhelyéről Törökországba távozott – írja a Magyar Nemzet.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor túszul elhurcolt emberek hazahozatalát követelik hozzátartozók a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalhoz vonulva 2023. december 12-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A tény, hogy a Hamász vezetői elhagyták Katart, arra utal, hogy az emírség – valószínűleg izraeli és amerikai nyomásra – nem hajlandó védelmezni őket a továbbiakban – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A fejlemény ugyanakkor rossz hír lehet a túszok hozzátartozói számára, mert arra utal, hogy a kiszabadításukat célzó, katari közvetítéssel Dohában zajló tárgyalásoknak nem lesz folytatása.

A szószéknél kapott szívrohamot a képviselő, miután Allahhal fenyegette Izraelt (videó)

A szószéknél kapott szívrohamot Hasan Bitmez török ​​parlamenti képviselő, miután szenvedélyes beszédet mondott Izrael ellen – számolt be róla az amerikai Newsweek hetilap. Az elképesztő jelenetekről szóló videó az X közösségi oldalra is felkerült. 

A kamera rögzítette azt a pillanatot is, amikor az 53 éves Bitmez a padlóra esik, miután a beszéd során azt mondta, hogy „Izrael meg fogja tapasztalni Allah haragját”.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Az amerikai elnök szerint szükség lenne az izraeli kormány átalakítására

Joe Biden a demokrata párt pénzügyi támogatói előtt tartott beszédében kifejtette, hogy a jelenlegi Izrael történetének legkonzervatívabb kormánya, hozzátéve, 

ez a kabinet nem akar kétállami megoldást az izraeli–palesztin konfliktus lezárásaként.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek „kemény döntést kell hoznia”, amit azzal támasztott alá, hogy Izrael a „válogatás nélküli bombatámadások” miatt kezdi elveszíteni a világ támogatását. Megjegyezte, hogy az izraeli kormányfőnek meg kell erősítenie és változtatnia kormányát annak érdekében, hogy képes legyen hosszú távú megoldást találni az izraeli–palesztin konfliktusra.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában