Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.12. 07:06

Izraeli katonák megtalálták és hazaszállították két túsz holttestét

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok főznek az izraeli csapások okozta pusztítás közepette Khuzaa faluban, Abasan közelében

Fotó: AFP

Izraeli katonák megtalálták és hazaszállították két túsz holttestét a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái megtalálták és hazaszállították két, az október 7-i terrortámadás idején elrabolt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből - jelentette a katonai szóvivő kedden.

A holttesteket egy alagútban találták meg a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, ahol a hadsereg végzett a Hamász észak-gázai egységének parancsnokával, Ahmed Randurral. Ebben az akcióban vesztette életét Meir Gal Ejzenkot, a szűk hadikabinet miniszterének és Izrael volt vezérkari főnökének, Gadi Ejzenkotnak a fia.

Az egyik halott túszt, a 28 éves, Risón Leciónban élt Eden Zakariát az övezet melletti zenei fesztiválról hurcolták el a "fekete szombaton". Párját, Ofek Kimchit a helyszínen meggyilkolták az iszalmista Hamász terrorszervezet fegyveresei.

A másik halott túsz, a 36 éves Ziv Dado hivatásos állományban dolgozott az IDF-nél, és október 7-én az övezet mellett, a kiszufi katonai támaszpontot védte. Eleinte eltűntnek nyilvánították, több mint két hétig nem tudta a családja, hogy mi történt vele. Később kiderült, hogy megölték, a holttestét pedig a Gázai övezetbe vitték; felesége és féléves kislánya volt.

Az IDF megtámadta a libanoni Hezbollah rakéta-kilövőhelyét és terrorista infrastruktúráját válaszul a határ közelében fekvő Baram kibucot ért, Libanonból indított lövedékekre. Harci helikopterrel és tankokkal lőtték a libanoni síita Hezbollah fegyverekkel és terrorista infrastruktúrával felszerelt rakétaindító-állomását.

Ezen kívül Szíriából is három, Izrael felé indított rakétát észleltek, melyek közül kettő még Szíria területén landolt, a harmadik pedig Izraelben lakatlan területre esett. Az izraeli hadsereg csapást mért az indítás helyére.

ENSZ-szervezetek: a gázai civil lakosság "földi poklot" él át

Az ENSZ szakosított szervezetei szerint a Gázai övezeti civil lakosság "földi poklot" él át, és napról napra reménytelenebb körülmények között próbál menekülni a bombák elől.

A civil lakosokat egyre súlyosabb éhínség sújtja - közölte az Élelmezési Világprogram (WFP), amely szerint a lakosság fele éhezik.

Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részének legnagyobb városában, amelyet az izraeli csapatok a múlt héten kezdtek ostromolni, lakosok elmondták, hogy a harcok kedden a városközpontra összpontosultak. Egy szemtanú elmondta, hogy reggel harckocsikat vonultattak fel abban az utcában, amelyben Jahja Szinvár, a Hamász palesztin iszlamista szervezet gázai övezeti vezetőjének a háza áll.

Hán-Junisztól délre, Rafahban egészségügyi tisztviselők szerint 22 ember - közöttük gyerekek - haltak meg házakat ért légicsapásban. A mentők kutatnak további áldozatok után a romok alatt.

Lakosok elmondták, hogy a Rafah elleni keddi tüzérségi támadás az elmúlt napok legsúlyosabb támadása volt, pedig az izraeli hadsereg még novemberben arra utasította a lakosokat, hogy biztonságuk érdekében oda meneküljenek. Egy helyi lakos, Mohammed Obaid, aki a romokat vizsgálta, elmondta: a gázaiak éhségtől és szomjúságtól szenvednek. "Nincs áram, nincs üzemanyag, nincs víz, nincs gyógyszer" - mondta.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy korlátozott segélyszállítmány érkezik Rafah környékére, de "az elmúlt napokban a Gázai övezet minden részében leállt a segélyek osztása az ellenségeskedések hevessége és a főutakon a közlekedés korlátozása miatt".

A térségbe látogató Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója kijelentette: Gáza "földi pokol". Az emberek az utcán élnek, és mindenben hiányt szenvednek. Biztonságért és ennek a földi pokolnak a végéért könyörögnek" - írta az X közösségi portálon Lazzarini.

Asraf al-Kudra, a gázai egészségügy-minisztérium szóvivője közölte, hogy az izraeli erők a Gázai övezet északi részén lévő Bét-Jahíjában található Kamal Advan kórházat ostromolták kedden, és az épület udvarán körül vették a férfiakat, közöttük az egészségügyi személyzet tagjait. A kórház igazgatója szerint az intézményben háromezren vannak menekültként. A harcok során támadás érte a szülészetet, és két kismama meghalt - közölte hétfőn az OCHA.

Richard Peeperkorn, az Egészségügyi Világszervezet gázai és ciszjordániai képviselője elmondta, hogy a WHO a gázai egészségügyi minisztérium kérését mérlegeli, amely a kórház páciensei és személyzete esetleges evakuálásához kért segítséget. A WHO vasárnap közölte, hogy Gázában nő a betegségek kockázata, miközben az egészségügyi intézmények kapacitása a konfliktus előttinek a harmadára csökkent.

Peeperkorn elmondta, hogy tizenegy gázai kórház, azaz a kórházak egyharmada maradt részben működőképes a konfliktus 66 napja után.

Ausztrália, Kanada és Új-Zéland közös nyilatkozatban sürgetett gázai tűzszünetet

Mindannyian riasztónak tartjuk, hogy egyre kisebbek lesznek a biztonságos helyek a Gázai övezeti civilek számára" - olvasható a dokumentumban. "A Hamász legyőzésének ára nem lehet a palesztin civilek folytatódó szenvedése

– tették hozzá.

 A kormányfők egyúttal hangsúlyozták, hogy

 a fegyvernyugvás nem lehet egyoldalú, a radikális iszlamista Hamásznak pedig el kell engednie az október 7-i terrortámadása során túsznak elhurcolt embereket, és fel kell hagynia azzal, hogy élő pajzsként használja a palesztin polgári lakosságot.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pedig Genfben arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül kiélezett a helyzet a Gázai övezetben.

Ha egy pillantást vetnek a jelenlegi humanitárius helyzetre, az annyira kétségbeejtő... rendkívül kétségbeejtő

– mondta Türk. "

A teljes összeomlás határán van

– tette hozzá.

Borrell: a gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben

A gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben, ha összehasonlítjuk azzal, ami a második világháborúban lebombázott német városokban történt, akkor azt mondhatjuk: nagyobb, mint Drezdában, Kölnben, és hasonló ahhoz, ami Hamburgban történt, ahol az épületek és az infrastruktúra kétharmada megsemmisült – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden Strasbourgban.

Borrell az uniós parlament gázai helyzettel kapcsolatos plenáris vitájának keretében elmondta:

 a halálos áldozatok számát még nem lehet teljes pontossággal megbecsülni, de lehet akár 20 ezer is.

Már többször is rámutattam, hogy ezt a borzalmat nem lehet igazolni azzal a szörnyűséggel, amelyet a Hamász terroristái követtek el a gázai határhoz közeli kibucok ellen Izraelben

– nyomatékosította a főképviselő.

Palesztinok nézik az izraeli légicsapásokban megsemmisült házak romjait a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. december 12-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Borrell szerint más módon kell harcolni a Hamász ellen:

Ha erkölcsileg nézzük, kell lennie egy alternatívának annyi ártatlan ember halálával szemben. Sajnos, amit tapasztalunk, azt nem lehet igazolni. Nem lehet azzal igazolni, hogy a Hamászt meg kell semmisíteni, mert emberi életek és pusztítás az ára

– hangoztatta.

A főképviselő elismerte, hogy az EU-n belül is van megosztottság, olyan kérdésekben, mint például a tűzszünetre vonatkozó kérés, amelyet ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai vétó miatt elutasítottak.

Borrell szerint nem jogos az António Guterres ENSZ-főtitkárt ért bírálat, azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Alapokmányának egy cikkelyét használta fel arra, hogy felhívja a figyelmet a gázai helyzetre.

Lehet egyetérteni vagy érvelni a felhívás tartalma ellen, de nem lehet azt mondani, hogy a főtitkár a Hamász terrorista csoport javára dolgozik. Ezek olyan kijelentések, amelyeket határozottan visszautasítok

– szögezte le.

Joseph Borell az európai uniós állam- és kormányfők granadai informális találkozóján 2023. október 6-án
Fotó: Jorge Guerrero / Forrás:  AFP

Borrell szerint Izrael biztonságát nem lehet katonai úton megteremteni, ehelyett olyan politikai struktúrákra van szükség, amelyek lehetővé tennék, hogy a palesztin népnek saját állama legyen.

Megerősítette, hogy elítéli a Hamász támadásait, és a túszok szabadon bocsátására szólított fel. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legsürgetőbb dolog megakadályozni, hogy életek vesszenek el, és sürgősen politikai megoldást kell találni a konfliktus lecsillapítására.

Sajnos Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu ismételten a politikai megoldás ellen szólal fel

– jegyezte meg.

Borrell rámutatott, hogy a nemzetközi közösség túlnyomó többségében, az EU pedig egyhangúlag a kétállami megoldást támogatja.

Benjámin Netanjahu: eltér Izrael és az Egyesült Államok elképzelése a háború utáni gázai övezeti rendezésről

Netanjahu kedden közzétett egy videót, amelyben azt mondta, „igen, vannak nézeteltérések a Hamász utáni napokról, és remélem, hogy ebben is sikerül megegyeznünk”.

Nagyon nagyra értékelem az amerikai támogatást ahhoz, hogy megsemmisítsük a Hamászt (palesztin iszlamista szervezetet), és hogy visszakapjuk az általa túsznak elhurcolt embereket

– mondta.

A Joe Biden amerikai elnökkel és munkatársaival folytatott intenzív beszélgetés után teljes támogatást kaptunk a szárazföldi harcokhoz és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás megfékezéséhez

– tette hozzá.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart jeruzsálemi hivatalában 2023. december 10-én
Fotó: Ronen Zvulun / Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Azt is megjegyezte ugyanakkor, „szeretném egyértelművé tenni álláspontomat: nem engedem, hogy Izrael megismételje Oslo hibáját. Nem engedem, hogy állampolgáraink és katonáink óriási áldozatai után olyanokat engedjünk be Gázába, akik terrorizmusra oktatnak, támogatják és finanszírozzák a terrorizmust. Gázát nem fogja irányítani sem a Hamász, sem a Fatah”.

A Fatah mozgalom a ciszjordániai palesztin autonóm területet irányító Palesztin Hatóság (PH) fő ereje, elnöke a PH elnöke, jelenleg Mahmúd Abbász.

Az Izrael és a palesztinok között 1993-ban létrejött Oslói Megállapodások indították el a felek közötti megbékélési folyamatot, teremtették meg a korlátozott palesztin autonómiát Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Az Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására – amelynek alapja az ENSZ Közgyűlésének 1947-es terve volt Palesztina felosztására – már az 1991-es madridi konferencián történtek erőfeszítések, de végső megállapodást soha nem sikerült erről elérni.

Palesztin külügyminiszter: Izrael szándékosan kiéhezteti a gázai lakosságot

Izrael háborús fegyverként alkalmazza a kiéheztetést a Gázai övezet mintegy egymillió lakójával szemben – jelentette ki kedden Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter az ENSZ egyik tanácskozásán Genfben.

Úgy vélte, hogy a nemzetközi közösség kudarcot vallott a palesztinok jogainak tiszteletben tartásával.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint

 a 2,3 milliós palesztin térség lakosságának fele éhezik.

Izrael a radikális iszlamista Hamász október 7-i, 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadását követően indított szárazföldi műveletét időközben kiterjesztette a Gázai övezet egészére, elvágva a térséget az élelmiszer, gyógyszer és üzemanyag-szállítmányoktól. Az izraeli kormányzat közölte, hogy a humanitárius segélyeket engedélyezi a rafahi határátkelőn keresztül, és jelezte, hogy Kerem Salom-i határátkelőt is hamarosan megnyithatja a segélyezés felgyorsítása érdekében.

Most, amikor Önökhöz szólok, legalább egymillió palesztin - ennek a fele gyermek - éhezik a Gázai övezetben, nem természeti csapás vagy a határon várakozó bőkezű adományok hiánya miatt

– mondta Maliki az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alakalmából tartott tanácskozáson.

Nem, ők azért éheznek, mert Izrael szándékosan kiéheztetést használ háborús eszközként a megszállt lakosság ellen

– tette hozzá.

al-Maliki, Rijád
Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter
Fotó: Magali Girardin / Forrás: MTI/EPA

Meirav Eilon Sahar izraeli nagykövet a tanácskozást követően újságírókhoz szólva kifogásolta Maliki beszédét, mondván, hogy abban tett említést sem a Hamász bűneiről, sem az Izrael elleni terrortámadásról.

A tanácskozáson felszólalt Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Kijelentette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak sosem fog sikerülni a Hamászt felszámolni. Hangsúlyozta, hogy Izrael csakis a konfliktus politikai rendezésétől remélheti a túszok szabadon engedését.

Az elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben halt meg

A Gázai övezetben jelenleg folyó fegyveres konfliktus során elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben, a palesztin fegyveresekkel folytatott harcokban, hanem tévedésből leadott baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét – jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

A hadsereg számításai szerint tizenhárom, a Gázai övezetben harcoló katonát tévesen a palesztin iszlamista Hamász terrorszervezet tagjaként azonosítottak, és ezért az izraeli egységek lőttek le, további hét katona pedig más hadműveleti balesetben halt meg.

A szárazföldi harcok megindulása óta összesen százöt izraeli katona esett el.

Izraeli katonák Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében 2023. december 11-én
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A hivatalos beszámolók szerint az elmúlt napon az izraeli légierő több rakétakilövő-helyet támadott meg a Gázai övezetben. Dzsabáliában, az övezet északi részén a szárazföldi egységek azonosítottak egy, éppen Szderót város felé lövedékeket indító állomást, amelyet irányításukkal megtámadtak és megsemmisítettek.

Egy izraeli kommandós csapat harcosi rajtaütöttek egy, a Hamász használta épületen, ahol az iszlamisták mintegy kétszázötven, bevetésre kész rakétát, aknavetőt és páncéltörő rakétát helyeztek el, s ahol további fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket is találtak. Egy másik egység harcosai leromboltak egy fegyvergyártó műhelyt, ahol több száz gránátra és rakétára leltek. A haditengerészet egyik hajója megtámadott egy olyan palesztin fegyveres osztagot, amely a Gázában tevékenykedő izraeli katonákra lőtt.

Palesztin Hatóság: Izrael letartóztatott százötvenhárom gázai nőt

A Palesztin Hatóságon (PH) belül működő, a palesztin foglyok ügyeiért felelős hatóság vezetője szerint Izrael letartóztatott százötvenhárom gázai nőt, aki közül többen terhesek, és néhányuknak kisbabái is voltak. Az izraeli hadsereg tagadja, hogy gyermekeket tartana fogva.

Kadura Faresz, a PH palesztin foglyokért felelős tisztviselője azt állította, hogy a nők közül száznegyvenkettőt a múlt heti tűzszünet után fogtak el, és egyelőre nem világos, mivel vádolják őket.

Faresz a názáreti Radio Al-Samsznak adott interjújában azt mondta, hogy a nőket a „radar alatt”, vagyis titokban tartóztatták le.

A Haárec című izraeli újságnak nyilatkozó izraeli biztonsági tisztviselő szerint az elfogott palesztinoknak csak mintegy 10-15 százaléka tartozik a Hamász terrorszervezethez.

Úgy vélik, hogy noha nincs szó arról, hogy a Hamász fegyveresei tömegesen feladnák magukat és letennék fegyvereiket, de a felvételek jelentős hatással vannak rájuk. A hadsereg közölte, hogy azokat a palesztinokat, akik nem állnak kapcsolatban a Hamásszal, vagy már szabadon engedték vagy hamarosan szabadon engedik.

Friss médiabeszámolók szerint Izrael arra kérte Egyiptomot és Katart, hogy közvetítsenek egy újabb megállapodást Izrael és a Hamász között, amely magában foglalja a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet a Gázai övezetben folyó harcokban. 

Egyiptom már tárgyal az Egyesült Államokkal és Katarral is egy ilyen, a közeljövőben megszülető megállapodás lehetőségéről.

A palesztinok egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy kedd reggel négy palesztin vesztette életét Dzsenínben egy izraeli dróntámadásban. Az egyik áldozat - a beszámolók szerint az akció fő célpontja - Bakr Zakharna volt, a helyi fegyveres szervezet aktivistája.

A dróntámadás négy halottja az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezetben tevékenykedett, amely a Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt katonai szárnyának nevezi magát.

Yale Egyetem: menórára tűztek palesztin zászlót (videót)

A CNN beszámolója szerint most egy a Yale Egyetem kampuszán történt eset miatt folytat nyomozást a rendőrség, potenciális gyűlölet-bűncselekmény miatt.

Az egyetem kampusza közelében található menórát ugyanis a vádak szerint „megszentségtelenítették”, mikor egy arcát eltakaró ismertlen férfi kitűzte rá a palesztin zászlót – mondta hétfőn David Zannelli, a New Haven-i rendőrség helyettes vezetője.

Az eseményről készült felvételt itt tekintheti meg:

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Az amerikai elnök további támogatást ígért Izraelnek

További amerikai támogatást ígért Joe Biden elnök Izraelnek a Hamász gázai palesztin terrorszervezet ellen vívott harcában hétfő este Washingtonban.

Amint az (október 7-i, Izrael elleni) támadás után mondtam, elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága irán rendíthetetlen

– mondta Biden a zsidó hanuka ünnep alkalmából a Fehér Házban rendezett fogadáson mintegy 800 vendég előtt.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond 2023. december 11-én egy hanukai fogadáson a Washington DC-ben, a Fehér Ház keleti termében
Fotó: Chip Somodevilla / Forrás: AFP

Az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, amíg az ország meg nem szabadul a Hamásztól - jelentette ki. Hangsúlyozta: nem szűnik követelni a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedését. 

Nem hagyom abba, amíg mindannyian haza nem térnek

– mondta. Hozzátette: egyidejűleg azon is fáradozik, hogy „az ártatlan palesztin civilek több humanitárius segélyt kapjanak”.

Biden bírálta a világszerte tapasztalható antiszemitizmust. 

Egy antiszemita hullám van Amerikában és az egész világon. Visszataszító

– fogalmazott. „Amerikában nincs helye a gyűlöletnek” – fűzte hozzá.

A hanuka ünnepen (a fény ünnepén) a zsidók a második jeruzsálemi templomnak a görögök ellen ie. 164-ben aratott győzelmük utáni újraszentelésére emlékeznek . Az ünnep az idén december 15-ig tart.

Izrael felgyorsítja a segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását

Izrael hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja a Gázai övezetbe küldött segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását a térségbe érkező humanitárius segély növelése érdekében.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megnyitják Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Salom határátkelőt „a Gázába szánt humanitárius segély növelését célzó átvilágításra”.

Itt fogják átvilágítani a vizet, élelmiszert, orvosi felszereléseket és a menedékek felállításához szükséges eszközöket szállító teherautókat. Innen Egyiptomba utaznak tovább, és onnan lépnek a Gázai övezet területére.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában állandóan a Gázai övezetben maradni, és nyitott annak a megvitatására, ki ellenőrzi majd a területet, ha már nem lesz ott egyetlen Izraellel ellenséges szervezet sem.

Izrael mindent megtesz a Hamász felszámolása érdekében, de nem áll szándékéban állandóan a Gázai övezetben maradni. Csak a biztonságunkkal és a Gázai övezet határán élő állampolgáraink biztonságával törődünk

– mondta a miniszter újságíróknak.

Gallant azt is mondta, hogy Izrael nyitott egy esetleges megállapodásra az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezettel, azzal a feltétellel, hogy a megállapodás magában foglal egy határ menti biztonságos övezetet és megfelelő garanciákat.

Az Izrael-ellenes tüntetők megrohamozták a Capitolium épületét (videó)

A tüntetők helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül törtek be az Egyesült Államok szenátusának egyik irodaépületébe Washingtonban. Egyikük felmászott egy az előtérben található szoborra, amelyre egy transzparenst is igyekezett felerősíteni.

A rendőrök az illegális tüntetés miatt 49 embert vettek őrizetbe. Ez nem az első hasonló eset, októberben egy képviselői irodaházat rohamoztak meg Izrael-ellenes csoportok tagjai.

A magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában