Terjed az erőszak

2023.07.02. 17:00

Franciaországi zavargások: megtámadták egy polgármester házát

Egy közúti ellenőrzés során lelőtt 17 éves fiatal halála miatt kitört franciországi erőszakhullám Belgium után Svájcot is elérte.

MW

Rendőrök állnak l'Hay-les-Roses polgármesterének, Vincent Jeanbrunnak a megrongálódott otthona előtt 2023. július 2-án

Forrás: AFP

Fotó: Nassim Gomri

Ötödik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves helyi lakost a Párizshoz közeli Nanterre-ben.

Bár jóval kevesebb incidens történt az előző napokhoz képest, egy polgármester otthonát támadás érte.

Az elkövetők szombat este egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun, a Párizstól délre található L'Hay les Roses nevű település polgármestere házának a kapuját, majd a kertben hagyott gépkocsit felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház tűzbe boruljon - közölte a helyi ügyészség, amely gyilkossági kísérlet miatt indított vizsgálatot.

A jobbközép Köztárságiakhoz tartózó városvezető nem tartózkodott otthon, a felesége és az egyik gyereke viszont megsérült a támadásban, miközben kimenekültek a házból  - írta közleményében Vincent Jeanbrun.

A polgármester második éjszaka az önkormányzati hivatalban aludt, amely köré drótkerítést állíttatott fel, hogy így akadályozzák meg azt, hogy a zavargók felgyújtsák. A France2 közszolgálati televízióban helyi lakosok elmondták: a zavargók egyértelműen bosszút akartak állni azért, mert a polgármester megakadályozta a településen a rongálásokat.

BORNE, Élisabeth
Elisabeth Borne francia miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Párizstól délre lévõ L'Hay-les-Roses településen 2023. július 2-án, miután elõzõ éjszaka Vincent Jeanbrunnak, L'Hay-les-Roses polgármesterének otthonát támadás érte
Fotó: Charly Triballeau / Forrás: MTI/EPA/AFP

Valamennyi párt szolidaritásáról biztosította a polgármestert, Élisabeth Borne miniszterelnök pedig vasárnap tűrhetetlennek nevezte a történteket, és a helyszínre látogatott Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és tíz csendőri laktanyát támadtak meg országszerte a zavargók, akik közül 719-et előállítottak. A kedden kirobbant zavargások kezdete óta szombatra virradóra volt a legmagasabb, 1300 az őrizetbe vettek száma.

"A rendfenntartók határozott fellépésnek köszönhetően nyugodtabb volt az éjszaka" - írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, jóllehet továbbra is 45 rendőr és csendőr megsérült az összecsapásokban, 74 épületben és 577 gépkocsiban keletkezett tűzkár és 871 esetben riasztották a tűzoltókat köztéri tűzesetekhez - jelezte a belügyi tárca, amely előző éjjel 46 rendőrkapitányság és 11 csendőrségi laktanya elleni támadásról adott hírt, s szombatra virradóra 79 rendőr és csendőr sebesült meg.

Egymást követő második éjszakára ismét 45 ezer rendőrt mozgósítanak a nagyvárosokban, akik közül hétezren a fővárosi agglomerációban ügyeltek a rendre. Marseille-ben és Lyonban, ahol a legerőteljesebbek voltak péntek éjjel a zavargások és a fosztogatások, jelentősen megerősítették a rendvédelmi erőket. Marseille-ben az elitalakulatoknak sikerült szétoszlatniuk azt a fiatalokból álló csoportot, amely előző éjjel randalírozott és fosztogatta az üzleteket a belvárosban - közölte az AFP hírügynökség.

Párizsban szombat este a Champs-Elysées sugárúton jelentős volt a rendőri készültség, miután a közösségi oldalakon felhívások jelentek meg gyülekezésre. Meg is érkeztek feketébe öltözött fiatalok, és csoportokba verődve sétálgattak a bedeszkázott kirakatok előtt, de rongálások nem végül történtek, miután a rendőrök minden csoportok azonnal szétoszlattak.

Az elővárosokban, ahol a zavargások kezdődtek, a rendőröket tűzijátékokkal támadták, elsősorban a Párizstól délre található Vigneux-ben. Az erőszak megfékezésére több elővárosi településen kijárási tilalmat vezettek be az önkormányzati vezetők, Párizsban és a környező településeken a felszíni közlekedést előbb, már este 7 órakor leállították az előre bejelentett 9 óra helyett, hogy a zavargók ne tudjanak a települések között közlekedni.

Rendõrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén
Fotó: Mohamed Badra / Forrás: MTI/EPA

Még több embert állítottak elő Brüsszelben a Franciaországban lelőtt fiú halála miatti zavargások során

További 35 embert állítottak elő szombat este a napok óta tartó brüsszeli zavargások résztvevői közül, a megmozdulások a Franciaországban kedden lelőtt tinédzser halála miatt kezdődtek a belga főváros több kerületében - tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői szombat este Brüsszel belvárosa üzletekkel teli Louise terének közelében gyülekeztek. A főként fiatalokból álló csoport rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálták meg.

A rendőrség 35 randalírozót állított elő, közülük 31-en fiatalkorúak - közölték. A tájékoztatós szerint a Franciaországban zajló zavargások nyomán csütörtök óta tartó brüsszeli megmozdulások során ez idáig 101 embert állítottak elő, többségük fiatalkorú.

Svájcra is átterjedt a franciaországi erőszakhullám

A rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot is: a rendőrség vasárnapra virradóra hét embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában - jelentette a Keystone-SDA hírügynökség.

Több mint száz fiatal gyűlt össze a város utcáin és okozott anyagi károkat az üzletekben. A hét letartóztatott közül egy 24 éves, a többi tizenéves. A rendőrség közleménye szerint a 24 éves férfi svájci állampolgárságú, a fiatalabbak - három fiú és három lány - portugál, szomáliai, boszniai, svájci, georgiai és szerb állampolgársággal rendelkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában