Migránskvóta

2023.06.13. 15:40

Mateusz Morawiecki: épül a migránsok áthelyezését ellenző országok koalíciója

Épül a migránsok áthelyezését ellenző európai uniós tagállamok koalíciója - jelentette ki keddi sajtókonferenciáján Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, felidézve a közép-európai országok "határozott magatartását" a 2015-ben kitört migrációs válság idején.

MW

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a varsói kormányfői hivatalban 2023. június 9-én. Morawiecki közölte: Lengyelország nem fogadja el a bevándorlók európai uniós országok közötti köteleőõ szétosztása mechanizmusának jogszabálytervezetét és nem fog fizetni a migránsok befogadásának elutasításának ellenében

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Pawel Supernak

A kormányfőt az uniós tagországok miniszteri tanácsában újságírók kérdezték a múlt héten elfogadott európai uniós migránselosztási jogszabálytervezetről. Morawiecki felidézte: Lengyelország befogadta az Ukrajnából a háború elől menekülőket, ezáltal megmutatta, "mi az igazi szolidaritás".

Az ember nem üzlet tárgyát képező áru, amelynek be nem fogadásáért ennyit és ennyit kellene fizetni

 – fogalmazott, utalva arra, hogy új brüsszeli tervezet szerint azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránsokat, évi 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes elutasított bevándorló után. 

Varsó "természetesen nem ért egyet az ilyen politikával" – hangsúlyozta Morawiecki.

Kilátásba helyezte, hogy 

a terv ellen "nagyon keményen" tiltakozni fog az Európai Tanács értekezletén. Ez ügyben "építjük a tagállamok koalícióját, és biztosan nem egyezünk bele ebbe a diktátumba"

 – jelezte. Hozzáfűzte: az uniós terv arra emlékezteti őt, amit a jelenleg vezető lengyel ellenzéki erőnek számító Polgári Platform "Németországgal együtt művelt Európával 2016-2018-ben".

Felidézte: 

Lengyelország Csehországgal és Magyarországgal együtt "megvédte Európát" az akkori menekültelosztási mechanizmustól.

Ma is megvédjük Lengyelország szuverenitását, a lengyel családok biztonságát

 – húzta alá Morawiecki.

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt kedden benyújtotta a varsói parlamentben az új uniós migránselosztási mechanizmust ellenző határozat tervezetét. Morawiecki azon reményének adott hangot, hogy a lengyel ellenzék a dokumentum mellett szavaz majd. Lengyelország érdekében áll az országhatár szuverén védelmének biztosítása – érvelt a miniszterelnök.

Morawiecki már csütörtökön jelezte: 

a migránsok szétosztásáról szóló jogszabálytervezetet Lengyelország nem fogadja el, és nem fog fizetni sem a bevándorlók befogadásának elutasítása miatt.

Az uniós belügyminiszterek csütörtöki értekezletén Lengyelország és Magyarország ellenezte az új mechanizmusról szóló döntést. A tervezet most a Európai Parlament elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában