Nótakedvelő Egyesület alakult

Nótakedvelő Egyesület alakult
Nagyvárad- Pénteken Vallomásra küldöm a szívemet néked… címmel nagy sikerű jótékonysági nótaestet szerveztek a Filharmónia hangversenytermében. Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló volt.

 

Olyan neves magyarországi és erdélyi fellépők léptek péntek este a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében (köszönet Tódor Albert főigazgatónak) a Perecz-Simó Annamária által vezetett Diákokért Egyesület, a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet (elnök Pető Dalma), valamint a magyarországi Szabó Lajos és Szabóné Kelemen Éva népszerű előadóművész-házaspár által szervezett jótékonysági magyar nóta esten- hátrányos helyzetű dél-rogériuszi óvodásoknak és kisdiákoknak gyűjtöttek-, akiknek a különböző rangos versenyeken elért eredményeinek felsorolása elég hosszú időt venne igénybe. Nem csoda tehát, hogy B. Tóth Magda, Szilágyi Sándor, Miklós Szilvia, Rácz Anita és Kapi Gábor énekszámai ezúttal is nagy sikert arattak az egybegyűltek körében. Az est meglepetés vendége a Váradon nagy népszerűségnek örvendő, helyi tehetségnek számító Kiss Lívia volt, aki kislányai társaságában szintén emlékezetes teljesítményt nyújtott. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk Berki László prímásról és cigányzenekaráról sem (Kecskés Sándor- klarinét, Kökény Andor- cimbalom, Baranyi Ernő- brácsa és Farkas József- nagybőgő), akik a zenei hátteret biztosították a produkciókhoz.

Egyesület

A krónikás véleménye szerint két különösen kiemelkedő mozzanata volt a rendezvénynek: Ciprian Porumbescu: Pacsirta (Ciocărlie) című szerzeményének, népdalfeldolgozásának a megszólaltatása Berki László és zenekara által, valamint a Kovács Apollónia Nótakedvelő Egyesület megalapítása, melynek célja a magyar nóta népszerűsítése és megszerettetése, a zenei közízlés emelése, valamint az igaz értékek megtartsa. Egyúttal a váradi származású Kovács Apollóniáról is megemlékezve, mindezt Fátyol Tivadar nótaszerző, zenekritikus jelentette be, az alapító okmány rajta kívül Szabó Lajos, Kelemen Éva, Kiss Lívia, Perecz-Simó Annamária, Pető Dalma és Pető Csilla, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke látta el kézjegyével.

Végezetül íme egy kicsi ízelítő az elhangzott dalokból: Jegenyefán fészket rakott, Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok, Százados úr, Nádfedeles kis házikó, Harminckettes baka vagyok én.

Ciucur Losonczi Antonius