Nem diszkriminatív a román pártelnök nyelvtörvény-kezdeményezése

Nem diszkriminatív a román pártelnök nyelvtörvény-kezdeményezése
Aki Romániában nem tud románul, elvesztheti az állampolgárságát- legalábbis ilyen törvény-javaslatot készített egy ellenzéki, konzervatív képviselő.

A javaslatot pedig nem találta hátrányosan megkülönböztetőnek az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

A törvény-tervezetet az ellenzéki Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke terjesztette elő. Ha elfogadják a javaslatát, akkor két hónap áll rendelkezésére minden román állampolgárnak elsajátítani a román nyelvet, ellenkező esetben megvonják az állampolgárságát. Az ezzel kapcsolatos panasz kivizsgálásának eredményét hétfőn ismertette a diszkriminációellenes esetek megtárgyalására létrehozott testület. Ezek szerint a kezdeményezés nem lépi túl a szabad véleménynyilvánítás kereteit és nem ütközik a diszkriminációs eseteket szabályozó kormányrendelet előírásaiba. Romániában jelentős, több milliós magyar kissebbség is él.

A kezdeményező egyébként a panaszt követően bejelentette: annyi engedményt hajlandó tenni, hogy a nyugdíjasokat már nem kötelezi a román nyelv elsajátítására. “Az államnyelvet mindenkinek ismernie kell” – véli Voiculescu, akinek tervezete várhatóan februárban kerül a szenátus szakbizottságai elé. Úgy véli: senki nem lehet román állampolgár, ha nem ismeri az ország hivatalos nyelvét.

A román nyelv kötelező elsajátítását előíró törvénytervezet néhány napja “kész hülyeségnek” nyilvánította Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke. A javaslat egyébként ellentmond a román alkotmánynak, amelynek ötödik paragrafusa szerint nem lehet megvonni az állampolgárságot azoktól, akik román állampolgárnak születtek.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Voiculescu, a románmentő
  •