Napfogyatkozás lesz pénteken

Térségünkben is megfigyelhető lesz jó idő esetén a részleges Napfogyatkozás. A jelenség 12,05-kor kezdődik, 12.55-kor tetőzik a Nap 19 százalékos takartságával, s 13.45-kor ér véget. Az interneten is követhetik a pénteki teljes napfogyatkozást az érdeklődők a NASA egyik asztrofizikusának köszönhetően.

“Olyan ritka és szokatlan jelenség, hogy semmiképpen nem szabad kihagyni” – véli Fred Espenak, aki 1970 óta követi a teljes napfogyatkozásokat, bárhol is legyenek láthatók. Később létrehozta saját honlapját is, valamint a NASA felületén is vezet oldalt a jelenségről. Az idei teljes napfogyatkozást Espenak Kína északi részén várja, aki pedig távolból szeretné követni, a http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono/TSE2008/TSE2008html linkre kattinthat.

A következő teljes napfogyatkozás 2009. július 22-én következik be, 6 óra 39 másodpercig tart, s ezzel az eddigi leghosszabb lesz a 21. században. Ha az időjárás is kegyes lesz, Nepálban, Bangladesben, Kínában, Bhutánban, Mianmarban és a Csendes-óceán egyes részein gyönyörködhet a ritka égi jelenségben az, aki az ideiről lemarad. Augusztus 18-án az esti órákban 80 százalékos holdfogyatkozást figyelhetünk meg.