Nagyvilág

2008.02.19. 15:44

Határátkelőket gyújtottak fel a szerbek

<p>Dühödt szerbek csoportjai két határátkelőhelyet gyújtottak fel kedd délelőtt, amelyek a függetlenségét vasárnap kikiáltott Koszovó északi részét kötötték össze Dél-Szerbiával - mondta a koszovói rendőrség szóvivője az AFP, francia hírügynökségnek.</p>

Veton Elsani közölése szerint személyi sérülés nem történt, az anyagi károkat pedig egyelőre nem tudták felmérni. Az incidensek délelőtt 11:30-kor történtek Jarinje és Banja településeknél.

Tiltakozó szabadkai szerb fiatalok

A szabadkai magyar és a horvát fõkonzulátus elé vonultak hétfõ este a Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt tiltakozó szerb suhancok, ám mint Nagy Ferenc fõkonzul a Vajdaság Ma internetes újságnak kijelentette, a rendõrség megakadályozta a rendbontást.

A Vajdaságban Újvidéken kívül csak Szabadkán voltak nagyobb tiltakozások és rendbontások. Az észak-bácskai városban az este mintegy háromszáz szerb fiatal - fõleg középiskolás és egyetemista - vonult fel nacionalista dalokat énekelve, NATO- és Amerika-ellenes jelszavakat skandálva.

Szabadkán egyébként az elõzõ napokban is voltak randalírozások, a dühöngõ fiatalok egy tucatnyi kirakatot bevertek, az amerikai McDonald s gyorsétteremtõl kezdve az albán tulajdonban levõ pékségekig. A rendõrség már azonosított több rendbontót, és beidézte õket kihallgatásra. Újvidéken a rendõrségnek több dolga akadt, ám lassanként a székvárosban is csillapodnak a kedélyek.

A Vajdasági Magyar Szövetség elítélte a szerbiai városokban zajló zavargásokat. Szerinte az ilyen cselekedetek rombolják az ország nemzetközi pozícióit. Közleményben szólította fel hétfõn az állami szerveket, hogy alkotmányos és törvényes hatáskörükkel összhangban lépjenek fel a polgárok személyi és vagyoni biztonságának védelmében.

Solana az első külföldi vezető Koszovóban
Javier Solana
, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja lesz az első vezető nemzetközi politikus, aki Koszovóba látogat, miután a volt szerb tartomány vasárnap egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Solana kedd délután érkezik Pristinába, hogy a koszovói vezetőkkel tárgyaljon.

Az EU megbízottját elkíséri Yves de Kermabon francia tábornok és a holland Pieter Feith, akik az EU-misszió rendőri, illetve igazságügyi ágazatait fogják vezetni. Az EULEX 2200 főt biztosít, hogy átvegyék az ENSZ koszovói békefenntartóitól a munkát. A programot hivatalosan szombaton indították, és a rendőrök, bírák és vámtisztek 120 napos képzése után fog teljes mértékben működni.

Az Európai Unió tagállamai közül egyébként Franciaország és az EgyesültKirályság elismerte Koszovót, és további 16 tag kifejezte elismerési szándékát. Ciprus, Románia és Spanyolország attól tartva, hogy saját kisebbségei felbátorodnak, ellenzi az új állam létrejöttét.
A független ország hivatalos elismerésében Afganisztán volt az első, majd az Egyesült Államok, Törökország és Albánia is csatlakozott még hétfőn.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!