Nagyvilág

2007.11.03. 20:31

Rendklívüli állapot Pakisztánban

<p>Pervez Musarraf pakisztáni elnök az iszlamista fegyveresek megerősödésével, és a bírói testület beavatkozásával indokolta szombaton a rendkívüli állapot bevezetését.</p>

Legalább is ez áll az erről szóló rendeletben, aminek másolatát megszerezte az AFP francia hírügynökség. Közben a Legfelsőbb Bíróság a rendkívüli állapotról szóló rendelet visszavonását rendelte el. A kormány ezt visszautasította.

A rendelet szövege szerint az utóbbi időben megerősödött a szélsőségesek aktivitása és több terrorista cselekményt hajtottak végre az országban, miközben a bírói testület néhány tagja a végrehajtó és a törvényhozó hatalom ellen dolgozik. A szöveg szerint ezzel gyengítik a terrorizmus ellen küzdő kormány dolgát, és nehezítik a helyzet megoldását.

A rendelet szerint a helyzet odáig jutott, hogy nem lehet az alkotmány szerint kormányozni az országot, mert az alaptörvény nem ad megoldást a szituációra, így csak rendkívüli intézkedések segíthetnek.

Az elnök egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa elmondta, hogy a rendeletben az államfő felfüggesztette az 1973-as alkotmányt. Pakisztánban a korábbi rendkívüli állapotok bevezetésekor statáriumot is hirdettek, de eddig erről a lépésről nem érkezett jelentés.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!