Nagyvilág

2007.09.02. 12:03

Kettes erősségűvé nőtt a Félix hurrikán

<p>A Félix névre keresztelt trópusi vihar hurrikánná nőtte ki magát vasárnap hajnalra, közölte az amerikai hurrikánfigyelő központ.</p>

A karib-szigeteknél lévő vihar közép-európai idő szerint reggel nyolckor már kettes erősségű volt, és harminc kilométer per órás sebességgel haladt nyugat felé.

A Félix vasárnap hajnalban már 230 kilométerre közelítette meg a Venezuelától 27 kilométerre északra található Aruba szigetét. Az alig kétszáz nyégyzetkilométeres sziget kedvelt üdülőparadicsomnak számít, többek között azért is, mert általában megkímélik a karib-tenger térségében minden évben megjelenő hurrikánok. Félix az előrejelzések szerint 24 órán belül érkezik meg a szigetre, 160 kilométer per órás szelekkel.

Az amerikai hurrikánfigyelő központ szerint a vihar az elkövetkező napokban egyre erősebb lesz, és szerdára már hármas erősségűvé válik. A várakozások szerint Félix Nicaragua és Honduras keleti partvidéke felé halad tovább, és megkíméli a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornyokat.

A 2007-es hurrikán szezon, ami a várakozások szerint igencsak mozgalmas lesz, most közelít a csúcspontjához. A legtöbb trópusi vihar és hurrikán augusztus huszadika és október között csap le a térségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!