Friss hírek

2007.06.16. 06:52

PALESZTIN VÁLSÁG: az Arab Liga a harcok beszüntetését sürgeti

<p>Az Arab Liga követei elítélték a Gázai-övezetben történt bűncselekményeket, és a harcok azonnali beszüntetését követelték a palesztin pártoktól, jelentették be szombat hajnalig tartó tanácskozásuk után. Az arab országok képviselői bejelentették, hogy egy bizottságot hoznak létre a palesztin helyzet tanulmányozására.</p>


Az arab külügyminiszterek közleményükben arra szólították fel a palesztinokat, hogy állítsák vissza a Hamász térnyerése előtti állapotot. Az iszlamista Hamász a héten heves harcok után megszerezte a Gázai-övezet feletti uralmat, kiűzve a palesztin elnök pártjának, a Fatahnak az egységeit a területről. Válaszul Mahmúd Abbász elnök leváltotta a palesztin egységkormányt, és szükségállapotot léptetett életbe, majd a politikailag független Szalam Fajjadot bízta meg az ideiglenes kormány megalakításával.

Az Arab Liga követei felszólították két pártot, hogy térjenek vissza az Egyiptom szervezte tárgyalásokhoz, felhívva a figyelmet arra, hogy a kudarcnak "súlyos következményei" lehetnek. A palesztin egységkormány létrehozásában segítő Szaúdi-Arábia külügyminisztere jelezte: "a palesztinok az utolsó szögeket ütik a palesztin ügy koporsójába".

Közben Egyiptom kivonta diplomatáit és biztonsági embereit a Gázai-övezetből, az ottani helyzetre hivatkozva, közölték diplomaták.

Az Arab Liga közölte, hogy létrehoznak egy bizottságot a palesztin helyzet tanulmányozására, amely egy hónap múlva készíti el jelentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!