ERDON Bulvár

2007.08.24. 19:18

Az összeomlás oka: galambszar

<p>Augusztus végén összeomlott egy híd Minneapolisban. A vizsgálatok kimutatták, hogy a galambok felhalmozódott ürüléke is szerepet játszhatott a több mint tíz ember halálát okozó katasztrófában.</p>

A amerikai hatóságok minél előbb fel akarják tárni a katasztrófa okait, mivel közel hetvenhétezer híd lehet hasonló állapotban az Államokban.

A híd összeomlásának okát kutató csapat vezetői nem zárják ki, hogy galambok ürüléke is szerepet játszott a tragédiában, írja a Guardian. Véleményük szerint a nyolcsávos híd többek között azért omolhatott a Mississippi folyóba, mert az évek alatt felgyülemlett madárszar felgyorsította az acélszerkezet rozsdásodását. A szakemberek korábban főleg a konstrukciós hibákat tartották valószínűnek. A galambok ürüléke ammóniában és sóban gazdag, ezek aztán esővízzel keveredve az acél rozsdásodását kiváltó kis elektrokémiai reakciókhoz vezethetnek. "Hosszabb távon gyakorlatilag meggyengülhet tőlük a szerkezet" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Neal Langerman vegyi szakértő.

Statikus mérnökök már megközelítőleg húsz éve tisztában vannak a problémával, egy 1987-es ellenőrzésen ugyanis nagy adag madárszart fedeztek fel az acél mestergerendák belső oldalán. A hatóságok ennek ellenére csak évekkel később, 1996-ban kezdték rácsok kihelyezésével felszámolni a galambfészkeket. A galambok azonban nem távoztak, valójában csak annyit sikerült elérni, hogy az ürülék a híd más részein halmozódott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!