Maradj az iskolában

Maradj az iskolában
Szatmár megye – Ezzel a címmel indult határon átívelő projekt, melyben részt vesz megyénk is. A projekt célja a speciális igényű gyermekek szakoktatás terén elért eredményeit javítani, valamint csökkenteni az iskolaelhagyást.

Szeptemberben indult a Maradj az iskolában címmel meghirdetett, határon átívelő projekt, melynek célja, hogy a speciális igényű gyermekek szakoktatása terén jobb eredményeket érjenek el. Az egy éves futamidejű programban négy megye — Szatmár, Bihar, Szabolcs–Szatmár–Bereg, valamint Hajdú-Bihar megye — 5–5 szakközépiskolája vesz részt. A projekt keretében több találkozót is szerveznek a résztvevők, a tapasztalatok átadása mellett pedig közösen keresik a megoldást a felmerülő problémákra. Legutóbbi közös találkozójukat a magyarországi Berekdarócon tartották meg, melyen minden résztvevő intézményből két–két pedagógus volt jelen, megyénket többek között Kónya László főtanfelügyelő–helyettes képviselte. A tanácskozáson az oktatók szakcsoportok keretén belül keresték annak a lehetőségét, hogy a jövőben eredményesebben szervezzék meg a speciális igényű diákok szakoktatását. Kiderült, hogy maga ez a fogalom elég tág, mivel a tanulóknak van egy csoportja, akik valamilyen fogyatékossággal rendelkeznek, ám van egy szélesebb csoport, akik hátrányos helyzetű családokból származnak és ezért kerültnek ezen besorolásba — tudtuk meg Kónya Lászlótól, aki hozzátette, utóbbi diákcsoport körében, mivel nem mindig tudják tartani a lépést diáktársaikkal, magasabb a bukók aránya is, valamint a hiányzások száma is. A főtanfelügyelő–helyettes rámutatott, ezen diákok körében sokkal kisebb azon tanulók aránya, akik befejezik az iskolát, de további nehézséget okoz számukra a munkaerőpiacon való elhelyezkedés is.
A program keretében minden intézményben feljegyzik a pozitív eljárásokat, módszereket, majd átadják egymásnak. Az első találkozók során az iskolák vezetői mérték fel a tanintézményeket, valamint vették számba a felmerülő problémákat. A legutóbbi találkozó során csoportokra osztva tanácskoztak négy témában: a szociális és pszichopedagógiai háttérről, más csoport azt tanulmányozta, hogy milyen iskolán kívüli tevékenységgel lehetne visszatartani a fiatalokat az iskolaelhagyástól, hogyan lehetne segíteni az érintett fiatalokat abban, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedjenek, valamint téma volt a gyakorlati képzések vonzóbbá tétele is. A következő tanácskozást Szatmárnémetiben tartják.

A projekt szatmári résztvevői:
Eliza Zamfirescu Iskolaközpont
Constantin Brăncuşi Iskolaközpont
Traian Vuia Műszaki Gimnázium
Szatmár Megyei Pszichopedagógiai Központ
Nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont