Magyarország

2008.02.04. 11:07

Szervezi a MÁV a vonatközlekedést

<p>Vasúti csomópontonként változik a vonatközlekedés a hétfőn, hajnali háromkor kezdődött sztrájk miatt.</p>

A MÁV tájékoztatása szerint hétfőn a nappali műszakban a forgalmi szolgálatra jelentkező 2592 vasutas közül 271-en sztrájkolnak.

A MÁV tájékoztatása szerint közlekednek a vonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon, de többnyire csak Rákosig jönnek a szerelvények, a tervek szerint óránként fognak járni. A Déli pályaudvarra is érkeznek, illetve indulhatnak vonatok, de a vonatok 80 százaléka Kelenföldről indul ezen a vonalon. A pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vonalon óránként, a ceglédi és az újszászi vonalon másfél óránként járnak a vonatok.

A Nyugati pályaudvarról elindult egy vonat Vácra, s onnan is érkezett egy szerelvény, a Dunakanyarban kétóránkénti közlekedésre lehet számítani. A Keleti pályaudvarról Pécsre és Nagykanizsára indult vonat.

A főpályaudvarokra jellemző, hogy a pénteki naphoz hasonlóan ezekre a helyekre nem érkezik be a vonatok nagy része, hanem csak a külső állomásokig közlekednek - olvasható a MÁV közleményében.

A budapesti elővárosban a Budapest-Esztergom, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Veresegyház vasútvonalon bizonytalan a vonatközlekedés.

A vidéki vonatközlekedés csomópontonként változik. Pécsről például elindult egy InterCity a fővárosba, de megáll minden állomáson, vagyis bárhol fel lehet rá szállni.
Szombathelyen a MÁV szerint biztosított a közlekedés, mert csak néhányan sztrájkolnak.

Nagykanizsa és Szentgotthárd irányba vonatpótló autóbuszokkal lehet eljutni Püspökmolnári állomásig, onnan lehet vonattal tovább közlekedni.

Celldömölk, Csorna, Budapest irányba is vonatpótló buszokat állítottak be, amelyek Vép állomásig szállítják az utasokat, onnan tovább vonat jár. Celldömölkön viszont sztrájkolnak a munkavállalók, így onnan kérdéses a továbbközlekedés.

Debrecenben és Nyíregyházán is akadozik a közlekedés a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók nagy arányban vesznek részt a sztrájkban. Néhány tehervonat közlekedik, személyvonatok nem.

Kelebia - Ferencváros és Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas-Baja között is között közlekednek a vonatok.

A Szeged - Cegléd-Budapest vonatok Kiskundorozsmára érkeznek és onnan is indulnak. Kiskundorozsma és Szeged között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A Tiszatenyőn nem dolgozók miatt Békéscsaba felé szünetel a vonatközlekedés. Szintén Tiszatenyő sztrájkja miatt a Makó-Hódmezővásárhely-Szentes vasútvonalon csak Martfűig közlekednek a vonatok. Az Újszeged-Makó-Mezőhegyes-Kétegyháza vonal kisebb késésekkel üzemel.

A Kecskemét - Lajosmizse - Kőbánya-Kispest vonalon Kecskemét-Alsó pu. sztrájkja miatt nincs közlekedés. Szeged - Békéscsaba között Szeged Rókus állomástól van vonatközlekedés Békéscsabáig. Telekgerendás állomástól autóbusz közlekedik Békéscsabára és vissza. A határforgalom rendben működik.

A közlemény szerint a MÁV Startnál Budapesten 469 ember közül 146-an sztrájkolnak. A legtöbben a Nyugati pályaudvaron nem vették fel a munkát 131 jelentkezett dolgozóból 47-en. A MÁV-Gépészetnél éjszaka 213 fő dolgozott, ebből 27 fő sztrájkolt. Itt a reggeli műszakváltás után nőtt a sztrájkolók aránya: 1045 emberből 154-en nem dolgoznak. A Gépészet dolgozói a mozdonyok és személykocsik napi karbantartásával foglalkoznak, de a MÁV szerint a 14,7 százalékos részvétel miatt ez a munka biztosított.

A VDSzSz hajnali három órától hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, miután vasárnap sem tudtak megállapodni a MÁV Zrt-vel és a személyszállításért felelős MÁV Start Zrt-vel. Az érdekképviselet arra hivatkozik, hogy még Kóka János korábbi gazdasági és közlekedési miniszterrel folytatott megbeszéléséken többször is szóba került, hogy a MÁV Cargo eladásából származó pénzből a vasutasok is részesülhetnek. Ezért a vasúttársaság dolgozóinak nettó 250 ezer forint kifizetését követelik, a MÁV Start dolgozói részére pedig 10 százalékos alapbérfejlesztést szeretnének elérni a 2008-as bérfejlesztésen felül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!